"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-10-11 Uppdaterad: 2023-10-12, 14:41

Julia Sjöstrand

PORTRÄTT Praktiserade på Generalkonsulatet i Istanbul

Bild: Privat

Hur gick tankarna kring praktik inom ramen för programmet - var det ett självklart val?
Under våren 2022 letade jag efter praktikplatser och utbytesstudier parallellt – jag visste att jag ville iväg men var öppen för olika möjligheter. För mig var utbytesstudier en säker väg och praktikplats en chansning som jag egentligen ville mer, men fick uppfattningen om att det var svårare att komma in på. Praktikplatserna jag var mest intresserad av var utlandsmyndigheter och organisationer. Totalt sökte jag omkring tjugo praktikplatser, varav majoriteten bestod av utlandsmyndigheter.

Berätta om praktikplatsen och hur du fick tag på den!
Generalkonsulatet i Istanbul är en utlandsmyndighet som står under Utrikesdepartementet och leds av en generalkonsul. Generalkonsulatet
arbetar främst med främjande, bistånd, konsulära frågor samt migrationsärenden, där cirka 12 utsända från bland annat Utrikesdepartementet, Kulturdepartementet, Migrationsverket och Polisen, samt ca 20 lokalanställda arbetar. I grunden är det Utrikesdepartementet som svarar för utlandsmyndigheten, och basen av arbetet som förs är bestämt av Sveriges regering och riksdag. Som praktikant på Generalkonsulatet i Istanbul ingår man under enheten Swedish-Turkish Cooperation, som i sin tur består av tre avdelningar: Reformsamarbetet, Kultur och Sweden Promotion. Jag sökte platsen via Regeringskansliets hemsida, varpå jag blev kallad till digital intervju med en utsänd från Kulturdepartementet som sedan blev min handledare.

Berätta om dina arbetsuppgifter!
Inom reformsamarbetet ligger fokus på att främja och stärka civilsamhällets rättigheter i Turkiet. Arbetet går i stor utsträckning ut på stöd till civilsamhällesaktörer som ansöker om bistånd för diverse projekt kopplade till mänskliga rättigheter, demokrati, rättssäkerhet samt jämställdhet. Under mina första veckor inkom 200 ansökningar, och en stor del av mitt arbete gick ut på att behandla dessa. Jag var med i varje skede från att registrera vardera ansökan med individuella diarienummer, till att sortera, läsa igenom, presentera och argumentera varför eller varför inte varje ansökan bör gå vidare, samt ha kontakt med de ansökande. Jag blev överraskad och ärad över hur mycket ansvar och tillit jag blev tilldelad, då jag till viss del utförde samma jobb som mina två kollegor. När jag lämnade praktiken pågick processen med att intervjua de kortlistade aktörerna för att komma fram till de slutgiltiga 25 projekten, där jag hann delta på några och därmed knöt ihop säcken för min upplevelse. Jag har även fått vara med och avsluta tidigare projekt genom avslutningspromemorior, varit med på diverse möten med lokala NGO’s och deltagit på event kopplade till mänskliga rättigheter. Inom Kultur ligger fokus också på civilsamhället, men i koppling till svenska parter. Huvuddelen av projekten kulturavdelningen stöttar är utbyten mellan svenska och turkiska konstnärer, artister, författare eller aktörer inom andra kulturområden. Jag har fått vara med på många möten där kommande projekt diskuteras, en mängd event och receptioner för att uppmärksamma projektens avslut, samt tagit del av hela projekt som varit mer långvariga och regelbundna.

Inom Sweden Promotion ligger fokus på att främja bilden av Sverige i Turkiet. Här var jag med på mässor, möten och föreläsningar, allra främst Study in Sweden-mässor, där turkiska studenter kan komma och få lära sig mer om hur det är att studera i Sverige på masternivå. Jag har även deltagit i handelsfrämjande event och företagsmässor, där Generalkonsulatet tillsammans med Business in Sweden har knutit kontakter och presenterat svenska värderingar, ofta med fokus på hållbarhet och inkludering.

Slutligen hade jag även ansvar över konsulatets sociala medier, vilket är ett av de största verktygen för att erbjuda en inblick i arbetet som utförs. En viktig aspekt här är att ständigt främja bilden av Sverige och konsulatet i Turkiet och Istanbul. Slutligen var jag ofta ansvarig att föra protokoll vid möten och även sammanställa “minutes” till stående möten inom konsulatet.

Vilka erfarenheter tar du med dig från
praktikterminen?
Min övergripande erfarenhet av praktikplatsen har varit mycket bra. Jag har i stor utsträckning fått göra arbetsuppgifter relaterade till min utbildning, blivit tilldelad mycket ansvar såväl som tilltro, och fått utrymme att själv påverka min erfarenhet genom mina specifika intressen. Speciellt bra har jag upplevt Reformsamarbetet och Kulturavdelningen, då detta har inneburit stor direktkontakt med det turkiska civilsamhället och mycket politik. Det har varit lärorikt att inte endast se på det turkiska samhället via mina svenska ögon eller mina kollegors diplomatögon, utan direkt från turkiska medborgare som själva engagerar sig i sitt samhälle. Vidare har jag fått en god inblick i myndighetsutövande, biståndshantering och diplomatyrket, men även lärt mig praktiska saker som att arkivera, diarieföra och skriva promemorior.

Hur skulle du vilja sammanfatta praktikterminen
i tre ord?
Lärorikt - Utan tvekan har den här upplevelsen varit fylld av nya erfarenheter och lärdomar. Det har varit en unik upplevelse att få ta del av dels så många olika avdelningar och typer av arbetsuppgifter, men även att få möjlighet att djupdyka i särskilda ämnen. Likaså lärorikt att få en djup inblick i ett land, från olika nivåer av samhället.

Hektiskt – Min praktikupplevelse var nästan genomgående hektisk på så vis att det var väldigt mycket att sätta sig in i och arbeta med parallellt. Med detta sagt fick jag gott om stöd från handledare och kollegor, och kände mig aldrig ensam om att vara uppe i något. Även Istanbul som stad är hektisk då det händer saker överallt hela tiden - en stad som aldrig vilar.

Socialt - Både på arbetsplatsen upplevde jag att jag blev inkluderad väldigt snabbt och det fanns utrymme för att socialisera mycket med kollegor på alla nivåer, dessutom var en markant del av min upplevelse kantad av event, tillställningar och luncher, vilka allihop går ut på mingel och att öva upp sin sociala kompetens. Slutligen har jag fått fantastiska vänner, både inom och utanför arbetet!