"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Porträtt på Maria Norburg Tell i Auckland Nya Zeeland.
Publicerad: 2024-05-07

Internationellt utbyte under doktorandtiden ger erfarenhet

PORTRÄTT Maria Norburg Tell är just nu på en predoc-vistelse inom ramen för den Nationella forskarskolan i allmänmedicin. Hon befinner sig på University of Auckland, i Nya Zeeland.

Bild: David Tell
Porträtt på Maria Norburg Tell i Auckland Nya Zeeland.

Hur har du det i Auckland, Nya Zeeland?

– Tack, det är fantastiskt bra! Jag har nu varit här hälften av totalt tre månader. Det gick riktigt bra att komma in livet här med tidsomställning och allt runt omkring. Forskning och vardagsliv fungerar fantastiskt för mig och för hela familjen som har följt med på vistelsen. 

Vad är syftet med resan?

– Jag har flera syften med denna resa. Det är dels att få möjlighet till att knyta nya internationella kontakter inom mitt forskningsområde, med möjlighet att få ”internationella ögon” på mitt doktorandprojekt. Syftet med resan är också att få samarbeta i nya projekt i en annan forskningsmiljö. Dessutom tänker jag att jag får en skjuts i det för forskning så viktiga språket engelska. 

Har besöket i Auckland hittills varit givande?

– Jag är oerhört nöjd! Jag har blivit väl emottagen på universitetet av både dr Helen Eyles, och professor Bruce Arroll. De är båda fantastiska på att presentera mig för sina kontakter, vilket gör denna tid värdefull. Jag har blivit inkluderad i Journal Clubs, Writing retreats, lunchmöten, föreläsningar, undervisning av läkarstudenter, möten för lärare, peer review groups, och har fått moderera på en konferens. Samtidigt som jag har deltagit i mycket har jag också haft arbetsro för projekten. Det är en fantastisk erfarenhet av forskning i en internationell miljö.

Berätta mer om den forskning du gör där – vad handlar det om?

– Delvis är det ett projekt hemifrån som ingår i avhandlingen som handlar om ungdomars levnadsvanor och hälsa, där dr Helen Eyles nu har gått in som medförfattare. Vi har också påbörjat ett projekt inom nutrition där jag ska studera saltinnehåll i bröd under tio år, och hur väl de möter såväl nationella rekommendationerna som rekommendationerna från WHO. Förhoppningsvis kan vi även starta upp andra samarbetsprojekt där vi kan jämföra data mellan länderna framöver. 

Hur tror du att den här resan kan bidra till ditt fortsatta arbete?

– Jag upplever det som att resan öppnar upp den stora forskningsvärlden för mig. Att få möjlighet att göra detta under doktorandtiden är riktigt bra. Lärdomarna har jag gärna med mig under resten av mitt yrkesliv. Resan började på ett sett redan under planeringsstadiet, med exempelvis att söka medel, ha kontakt med tilltänkt handledare för att planera projekt. Bara det att förbereda en forskningsvistelse bidrar till många aspekter av kunskap och erfarenhet som jag är övertygad om att jag kommer ha glädje av framöver. Jag tror faktiskt mitt arbete efter den här resan kommer att vara lite som ett ”före och efter” Nya Zeeland. Det har bidragit till att bredda mina perspektiv och har verkligen gett mersmak! 

Var det något som inte gick som du hade tänkt? Något som överraskade dig?

– Kanske mer en erfarenhet rikare vad gäller att det kan vara snårigt att söka tillstånd för gemensam datahantering från olika länder.

Vad var den största skillnaden mellan din hemmiljö och forskningsmiljön på University of Auckland?

– Min egen forskning relaterar till både allmänmedicin, folkhälsa och nutrition. Här finns forskare inom dessa delar med bara ett par trappor emellan och jag får ta del av båda världarna. Detta bidrar till många möjligheter till att få vara delaktig och knyta viktiga kontakter.

Har du något tips till andra som är sugna på att göra en pre-PhD?

– Gör det! Planera i tid. Försök få till lite längre tid. Tiden går fort väl på plats. 

Vad gör du helst på din lediga tid i Auckland?

– Jag gör den här resan tillsammans med familjen (man och fyra barn mellan 9-17 år). Under helgerna passar vi på att göra utflykter i närområdet, vandrar på vulkaner, åker och badar, upptäcker naturen i något av alla underbara naturreservat. Vardagskvällar blir det ofta en promenad i parken utanför vårt hus eller på strandpromenaden. Vi har också ganska snabbt fått ett kontaktnät med andra i området som vi gärna träffar. Trots att jag arbetar långa dagar känner jag att vi som familj hinner träffas och få mycket tid för upplevelser tillsammans. Det är så roligt också att få höra om vad de andra i familjen varit med om under dagarna och hur barnens skoldag har varit. 

Maria Norburg Tells familj: Fredrik, Violina, Viktoria, Maria, Benjamin och David Tell i Churchill Park, Auckland.

Snabba fakta

Titel: Doktorand

Universitet för predoc: University of Auckland

Stad för predoc: Auckland

Handledare: dr Helen Eyles och professor Bruce Arroll

Favoritlunch: Sushi

Inspiration jag tar med mig: Just do it!

(Familjebild: Fredrik, Violina, Viktoria, Maria, Benjamin och David Tell i Churchill Park, Auckland. Foto: Maria Norburg Tell) 

Kontaktinformation

Maria Norburg Tell Doktorand, Linköpings universitet
E-post
E-post

Doktorandprojekt