Fakta: Epigenetik
Genom är detsamma som arvsmassa, det vill säga DNA:t i en cell. Varje cell behöver ha vissa gener påslagna för att kunna sköta sina uppgifter, men vilka gener som är av eller påslagna beror på vilken typ av cell det är (exempelvis har en njurcell andra gener aktiverade än en levercell).
De mekanismer som cellerna använder för att kontrollera av och påslagning av gener kallas epigenetiska mekanismer, dessa mekanismer modifierar arvsmassan utan att ändra den genetiska koden.
Epigenetiska mekanismer spelar en nyckelroll i fosterutveckling eftersom den, genom att reglera vilka gener som är på- eller avslagna, styr vilka celler som ska utvecklas till njure, lever, och vilka som ska bilda hjärna, muskler, hud osv. Under denna period genomgår fostret en så kallad epigenetisk omprogrammering av alla celler, vilket gör fostret extra känsligt för yttre miljöpåverkan. Det kan vara mat, stress, fysisk aktivitet, kemikalier, eller andra livsstils- och miljöfaktorer. Miljöfaktorer som påverkar den epigenetiska profilen under fosterstadiet kan därför även påverka barnets senare hälsa, både positivt och negativt.
Epigenetiska förändringar hänger med vid celldelning men till skillnad från mutationer, förändringar i den genetiska koden, är inte alla permanenta och kan påverkas av exempelvis livsstil.