"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2021-01-08

Forskarporträtt: Sam Holmqvist

PORTRÄTT Från en doktorsavhandling om translitteraturhistoria i Lunds och en anställning som undervisande lärare i genusvetenskap vid Södertörns högskola till Umeå och forskning kring skildringen av slavhandel och slaveri. Sam Holmqvists har fokuserat in sig på svensk 1800-talslitteratur ur olika vinklar och vill hela tiden lära sig nya saker.

Text: Jonas Vågström
Bild: Anna Wettergård

Berätta kort om din bakgrund. Vad gjorde du innan du hamnade hos oss på institutionen för kultur- och medievetenskaper? 

Min doktorsavhandling blev klar 2017 och handlade om translitteraturhistoria. Den svenska 1800-talslitteraturen innehåller massor av gestalter som växlar, överskrider och utmanar kön. Där finns kvinnor som har varit män, män som har varit kvinnor, androgyner som varken är män eller kvinnor och andra som är både män och kvinnor, samtidigt eller om vartannat. 

Min avhandling skrevs i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, men efter det började jag arbeta som lärare i genusvetenskap vid Södertörns högskola. Där stannade jag kvar tills jag fick min nuvarande tjänst i Umeå, där jag forskar om skildringar av slavhandel och slaveri. 

Hur blev du intresserad av ditt forskningsområde?

Jag håller fortfarande på med 1800-talslitteratur, men nu från en annan vinkel. Det började med att jag började tänka på en moralfråga: Hur kommer det sig att vi accepterar sånt som vi egentligen inte accepterar? Idag är till exempel de flesta överens om att barnarbete är hemskt och förkastligt, men ändå köper vi billiga kläder, möbler och prylar som vi vet har tillverkats med hjälp av barnarbetare. Vi vet också att vi måste ändra vår livsstil radikalt för att rädda klimatet, men ändå bibehåller vi samma livsstil.

Hur kommer det sig att vi accepterar sånt som vi egentligen inte accepterar

I början av 1800-talet var slavhandeln en fråga som ställde européer inför samma moraliska kollaps. Om du frågade en svensk på 1830-talet vad hen tyckte om slavhandel så hade hen antagligen sagt att det var moraliskt förkastligt och hemskt. Men det hindrade oss inte från att vara en del av det ekonomiska system som byggde på slavhandel.

Vad arbetar du med i dagsläget, vilka projekt är du engagerad i?

Just nu jobbar jag på med mitt projekt om hur den svenska 1800-talslitteraturen skildrar slavhandel och slaveri. Samtidigt är jag också aktiv i ett infrastrukturprojekt som heter Queerlit, som ska skapa en databas över skönlitteratur med hbti-motiv.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Jag går upp och dricker kaffe, äter frukost och pratar med katten. Sen svarar jag på mejl och fixar med smågrejer tills jag börjar jobba på riktigt vid tiotiden. Då skriver jag oftast, tills jag käkar lunch vid tolv. På eftermiddagarna läser jag, antingen artiklar eller faktaböcker. 

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Att hela tiden lära sig nya saker.

Vad är mest utmanande?

Att hålla huvudet kallt. Och att inte låta administrationsuppgifter ta över arbetsdagarna. 

Vad vill du göra i framtiden?

Jag hoppas fortsätta forska, och börja undervisa igen. De senaste två åren har jag bara forskat och nu saknar jag alla roliga studenter!

Snabba fakta

Namn: Sam Holmqvist
Bor: Gimonäs i Umeå och Farsta i Stockholm
Jobbar som: Postdoktor i litteraturvetenskap med genusinriktning
Lästips/Boktips: Lasse-Majas självbiografi! Den finns på nätet (Litteraturbanken.se), men se till att läsa originalet från 1833. De senare versionerna har censurerat bort några av de mindre barnvänliga partierna.