"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-12-02

Forskarporträtt: Ida Vikøren Andersen

PORTRÄTT Med en bakgrund inom retorik och medievetenskap och rollen som postdoktor vid Institutionen för främmande språk vid universitetet i Bergen till Institutionen för kultur- och medievetenskaper vid Umeå universitet. Under vecka 47 var Ida Vikøren Andersen inbjuden som gästforskare hos oss.

Text: Jonas Vågström
Bild: privat

Berätta kort om din bakgrund. Vad gör du i vanliga fall, när du inte är gästforskare hos oss?

Jag har en bakgrund inom retorik och medievetenskap och arbetar för närvarande som postdoktor i forskningsprojektet Living with climate change: motivation and action for lifestyle change, som leds av Kjersti Fløttum vid Institutionen för främmande språk vid universitetet i Bergen. Min roll i detta projekt är främst att undersöka hur barn och unga upplever och deltar i klimat- och miljödebatter. Jag är intresserad av att förstå mer om hur unga deltar i debatten, hur de upplever sitt eget agerande och sina möjligheter att delta i debatten och påverka beslut om hur vi ska hantera klimat- och miljöutmaningar, samt hur de förstår och svara på konkreta argument och retoriska strategier i denna debatt.

Hur blev du intresserad av ditt forskningsområde?

Mitt intresse för klimat- och miljöretorik är ganska ungt; det var först som postdoktor som jag började arbeta med detta fallkomplex. Men jag har alltid varit intresserad av hur människor utövar och svarar på offentlig retorik och de situationella förhållanden som påverkar både vem som talar, hur det går att uttrycka sig och med vilken effekt. Jag har också länge varit intresserad av hur barn och unga kan komma till tals och göra sig hörda i demokratin. Tillsammans med retorikkollegor i Bergen och Oslo har jag sedan 2016 arbetat med taltävlingen Ta ordet! (ledd av Jens E. Kjeldsen), där det övergripande syftet är att bidra till att sätta unga människor i en bättre position att agera retoriskt och göra sina röster hörda.

Vad har du gjort under din tid hos oss?

Först och främst har jag fått tillfälle att träffa många smarta och trevliga medie- och kulturforskare och fått en inblick i den forskning som pågår vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper vid Umeå universitet. Jag har även gjort presentationer om min egen forskning och samarbetat i forskningsartiklar med Moa Eriksson Krutrök och Johanna Arnesson.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut? Vad är det roligaste med ditt jobb?

Finns det något som heter "normal arbetsdag" när man är akademiker? För mig varierar det mycket i alla fall! Vissa dagar sitter jag hela dagarna och läser och skriver, andra dagar är det full fart med olika undervisnings- och spridningsaktiviteter. Det är nog också det bästa med jobbet: att jag får ta del av så många olika saker!

Vad vill du göra i framtiden och vad hoppas du att din forskning resulterar i?

Jag hoppas kunna fortsätta forska och undervisa i retorik och samhällsdebatt, gärna i samband med klimat- och miljödebatten – och gärna med fokus på barn och unga. Det händer mycket intressanta saker på detta område just nu! Jag hoppas att min forskning kan resultera i två saker: För det första hoppas jag att den kan bidra till att göra världen till en lite bättre plats, genom att göra det möjligt för fler att förstå och kritiskt bedöma uttryck i samhällsdebatten och att själva ta ordet och göra sig själva hörda i frågor som påverkar deras liv. För det andra hoppas jag att min forskning kan hjälpa mig att få en fast anställning. Så jag drivs av både idealiska och själviska motiv. 

Snabba fakta

Namn: Ida Vikøren Andersen

Bor: Bergen, Norge

Jobbar som: Postdoktor

Lästips/Boktips: Komme til orde. Politisk kommunikasjon 1814-1913 av Anders Johansen.

Tittar på: The White Lotus och vintersport

Lyssnar på: Just nu blir det mycket Silja Sol, men det blir nog snart lite julmusik på stereon också.