"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Gerard Rocher RosInstitutionen för ekologi, miljö och geovetenskap
Publicerad: 2025-01-13

Forskar om vattendragens utsläpp av växthusgaser

PORTRÄTT Gerard Rocher-Ros vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vill förstå hur vår planet hänger samman över gränserna mellan land, vatten och atmosfären – för att hitta lösningar på klimatförändringarna. Därför forskar han kring hur kol och näringsämnen rör sig från land ut i våra floder och vidare till haven. – På vägen släpps växthusgaser ut i atmosfären. Den här dynamiska resan fascinerar mig, säger han.

Text: Elin Olsson
Bild: Mattias Pettersson
Gerard Rocher RosInstitutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Att förstå hur processer är sammankopplade mellan system är nödvändigt för att hitta lösningar för att lindra klimatförändringarna.

Gerard Rocher-Ros tjänst delas mellan Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap och Integrated Science Lab, även kallat IceLab, som är en unik plats där forskare från olika områden utvecklar modeller och jobbar tillsammans för att hitta gemensamma mönster i naturen.

– Det är en mångsidig institution som verkligen uppmuntrar samarbeten över disciplinerna –gränslöst och tvärvetenskapligt, säger han.

Gerard Rocher-Ros forskar kring hur kol och näringsämnen rör sig från land ut i våra floder och vidare till haven. På vägen påverkas dessa ämnen av organismer som producerar växthusgaser som koldioxid och metan, ämnen som sedan släpps ut i atmosfären. Det är just denna dynamiska resa som fascinerar honom, och forskningen blir ett viktigt verktyg i att förstå klimatförändringarna.

Från land till hav

– Min forskning fokuserar på materia och energiflöden över gränser, mellan land, vatten och atmosfären. Att förstå hur processer är sammankopplade mellan system är nödvändigt för att hitta lösningar för att lindra klimatförändringarna. Jag arbetar med hela resan från land till hav – det är både komplext och spännande, säger Gerard Rocher-Ros.

Han kombinerar också empiriska och analytiska tillvägagångssätt, det vill säga att utföra observationer i fält och utveckla modeller som kan representera viktiga ekosystemprocesser.

Inom IceLab kommer Gerard Rocher-Ros att vara en nyckelperson inom det av Vetenskapsrådet finansierade excellenscentret ”Stress Response Modeling at IceLab”, som syftar till att upptäcka universella mekanismer för hur levande system reagerar på stress. Där kommer han att bidra med forskning om hur ekosystem svarar på stress, till exempel till följd av klimatförändringar.

Känner sig som hemma

Gerard Rocher-Ros kom till Umeå genom ett ERASMUS-utbyte, kom sedan tillbaka för att doktorera och har varit här sedan dess.

– Det kalla och snöiga klimatet liknar också de spanska Pyrenéerna, där jag växte upp. Så det här passar mig bra!

Han menar att Umeå universitet inte bara erbjuder en idealisk plats för forskning om nordliga ekosystem, utan också en unik, tvärvetenskaplig kultur som främjar innovation.

– Umeå universitet erbjuder både avancerade resurser och ett flytande, tvärvetenskapligt utbyte mellan institutionerna, vilket är ganska unikt. Det är avgörande för min forskning att vara vid ett ledande universitet i norra Europa, säger Gerard Rocher-Ros.

Tack vare samarbetet med Sveriges lantbruksuniversitet och Climate Impacts Research Centre i Abisko finns en stark koppling till klimatforskningen i Arktis. Han har fått ERC Starting Grant – ett forskningsstöd som syftar till att stötta lovande unga forskare i början av sin karriär. Det anslaget kommer innebära en hel del arbete på många platser i Arktis, framför allt i Abisko, med även i Krycklan nära Vindeln.

– Vi ska övervaka flera avrinningsområden och mäta hur gaser – särskilt metan – produceras och omvandlas i flodnätverk. Det slutliga målet med ERC-anslaget är att utveckla en mekanistisk modell för att förutsäga metanutsläpp från floder. Metan är en viktig växthusgas som ökar väldigt snabbt, och vattensystem som floder kan bli en ännu viktigare källa i framtiden, men vi vet inte hur än, säger Gerard Rocher-Ros.

Tar med familjen till Abisko

Trots att forskningsresor är en del av jobbet håller Gerard Rocher-Ros dem till ett minimum på grund av familjelivet. Med två små barn hemma försöker han att inte vara borta så mycket, men en eller ett par forskningsbesök eller konferenser per år är ofta nödvändiga.

– Mitt kommande projekt kommer att innebära mycket arbete i Abisko under sommaren, men förhoppningsvis kan jag ta med mig min familj, säger han.

Umeå universitet, med Climate Impacts Research Centre, har mycket forskning och infrastruktur vid Abisko naturvetenskapliga station, vilket kommer att vara till stor hjälp för att utveckla ett ambitiöst forskningsprogram där.

– Abisko är en fantastisk arbetsplats, med direkttåg från Umeå är du i Arktis. Att kunna göra året runt-mätningar i så tuffa miljöer är bara möjligt på ett fåtal platser i Arktis, säger Gerard Rocher-Ros.

Umeå är en ”5-minutersstad” – allt du behöver finns precis runt hörnet.

Gerard Rocher-Ros trivs i Umeå och menar att staden tagit det moderna konceptet "15-minuters-stad" – alltså att man kan nå allt man behöver inom 15 minuters avstånd från hemmet – till en ny nivå.

– Umeå är en ”5-minutersstad” – allt du behöver finns precis runt hörnet. Livet här blir enkelt och stressfritt – och så har du vildmarken och äventyret alldeles utanför dörren, säger han.