"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-02-22

Företagsforskarskolan gav nya perspektiv

PORTRÄTT Kinesiska Steven Shen tog sin läkarexamen från Fudanuniversitetet 2001 och arbetade sedan som läkare på ett centrum för smittskydd och förebyggande av sjukdom i tre år innan han flyttade till Sverige för en forskarutbildning. 2008 var han en av de första doktoranderna som påbörjade Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.

Bild: privat

Anledningen till att det blev Umeå i norra Sverige var att hans mentor på läkarprogrammet i Kina hade pluggat vid Umeå universitet och varit mycket nöjd.

Vad handlade ditt doktorandprojekt på Företagsforskarskolan om?
– Mitt projekt gick ut på att studera den molekylära mekanism som ligger bakom samspelet mellan plasmaproteinet plasminogen och inflammationsprocessen i sårläkning. Jag skulle också bidra till att utveckla plasminogen som nytt läkemedel i behandlingen av kroniska sår.

Hur upplevde du din tid på Företagsforskarskolan?
– Jag hade en fantastisk upplevelse av skolan och av lärarna där. Jag hade en naturvetenskaplig bakgrund innan jag kom dit och hade knappt läst något om näringsliv eller affärsutveckling. På Företagsforskarskolan tog jag ett flertal kurser inom businessektorn som projektledning, affärsutveckling och presentationsteknik. Jag fick också hjälp med att komma i kontakt med ett lokalt bioteknikföretag och programmet gav mig verklighetsbaserad erfarenhet av att arbeta utanför universitetets väggar. Det omkullkastade helt mitt perspektiv på min tilltänkta karriärväg som disputerad.

Vad värdesätter du mest så här i efterhand?
– Företagsforskarskolan gav mig det första smakprovet på ett arbetsliv utanför akademin och jag lärde mig att framtiden inte bara behöver vara inom akademin. Enligt en studie från Toronto mellan 2010–2015 som följt 10 000 doktoranders karriärval efter disputationen, slutade det med att över 40 procent fick arbete utanför akademin. Företagsforskarskolan byggde också upp mitt självförtroende. När jag påbörjade programmet var min presentationsförmåga dålig och min språknivå låg och min handledare fick lov att ge mig extraundervisning för att hjälpa mig på traven. Framåt slutet av forskarutbildningen när jag åkte på ett utbyte till Storbritannien trotsade jag oddsen och vann priset för bästa kommersiella projektpitch. Jag som inte ens har engelska som modersmål och som enda utomeuropeiska student. Nu handlar mitt jobb till stor del om direkt kommunikation.

Kan Företagsforskarskolan förbättras på något sätt?
– När jag gick där var företagen som deltog i Företagsforskarskolans program huvudsakligen regionala och svenska. Jag vet inte hur mycket som har ändrats sedan dess, men det känns som att programmet snarare gynnade doktorander som sökte jobb lokalt än de som lämnade Sverige. Med det sagt är jag en av de som lämnade Sverige och jag hade otroligt mycket ut av forskarskolan.

Vad hände efter din forskarutbildning?
– Efter att jag disputerade flyttade jag till Kanada och jobbade som forskarassistent på the University of British Columbia. Sedan som preklinisk konsult för ett kanadensiskt bioteknikföretag i fyra år innan jag fick jobb på ett av världens största läkemedelsföretag.

Vad jobbar du med nu?
– Min nuvarande roll är som kontaktperson mellan läkemedelsföretaget och kliniska experter. Jag fungerar som expert inom ett behandlingsområde och ger de kliniska experterna välbalanserad, korrekt och vetenskaplig information fri från reklam. Allt med syfte att stödja deras forskningsintressen utifrån behandlingsområdena som vi har kännedom om. Målet är ofta att hitta möjliga samarbeten.

Vilket råd skulle du ge till studenter som funderar på att söka till Företagsforskarskolan?
– Alla är unika när det väl handlar om karriärval. Vissa älskar akademin och för andra är näringslivet vad som får dem att blomma ut. Huvudfrågan är kanske att lista ut vilket som passar just dig. Som många doktorander var jag ganska fast besluten mot en akademisk karriär. Jag visste inte vilka möjligheter som fanns utanför universitetsvärlden innan jag började på Företagsforskarskolan. Men där fick jag en unik möjlighet att testa på en karriär inom näringslivet samtidigt som jag fortfarande genomförde min akademiska utbildning. När jag sedan närmade mig slutet av utbildningen kunde jag utifrån mina erfarenheter på forskarskolan göra ett mer aktivt val. Jag fick chansen att finna min egen karriärväg.

Det är till en början en utmaning att sammanfoga akademin och näringslivet, men som man brukar säga: smakar det, så kostar det. Jag rekommenderar den som är intresserad att ta möjligheten att uppleva skillnaderna och likheterna mellan de två världarna på det här sättet. När det kommer till kritan är det många som får förlita sig på andrahandsinformation från anhöriga för att fatta beslut om sin framtida karriär. Du kan ju själv bestämma vad du verkligen vill. Jag tycker inte att du ska missa chansen när den erbjuds.

Fakta om Steven Shen:

Kommer från: Shanghai i Kina
Bor: I Vancouver, Kanada, med fru och dotter
Fritiden: Gillar att resa, läsa historia, amatörfilma och titta på film eller stand-up komedi
Favorit film: Marvel-filmerna
Oanad talang? Om sarkastisk humor räknas som en talang, så har jag en
Gillar: Pyssel och experiment med min dotter
Umeå med tre ord: Lugnt, vänligt och säkert