"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-10-02 Uppdaterad: 2020-10-01, 07:53

Engagemanget för forskarutbildningen ledde henne mot ledarskap

PORTRÄTT Med 15 år på Umeå universitet i bagaget tar Anna Myleus sig an uppgiften som chef för Nationella forskarskolan i Allmänmedicin. Hon tillträdde tjänsten vid årsskiftet och kan blicka tillbaka på ett annorlunda år som haft särskilda utmaningar.

Text: Kristina Lindblom
Bild: Mattias Pettersson

Vilken bakgrund har du? Utbildning? Vad gjorde du innan du började på Umeå universitet?

- Jag började på läkarprogrammet här i Umeå 2001 och innan dess läste jag universitetskurserna psykologi A och kemi A. Jag insåg då att jag saknade molekylerna under psykologikursen men fick lite för mycket av den varan på kemin. Då gav läkarprogrammet det bästa av båda världarna.

Hur skulle du beskriva din forskning?

- Jag har ett brett forskningsintresse, precis som jag har ett brett kliniskt intresse och därmed trivs väldigt bra inom Allmänmedicin. Jag disputerade inom Epidemiologi och folkhälsovetenskap med en avhandling om riskfaktorer för celiaki (glutenintolerans) hos barn. Celiakiforskningen har fortsatt som ett huvudspår och jag har nu riktat in mig på studier kring hur det är att leva med celiaki som tonåring och ung vuxen och primärvårdens roll i uppföljningen av individer med celiaki.

Vad är på gång just nu? Pågående projekt, samarbeten?

- I ett samarbete med en forskargrupp vid Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research i Melbourne Australien där jag var som gästforskare i början på året utvärderar vi en ny metod för att följa upp behandlingen vid celiaki. Celiaki behandlas idag med en strikt glutenfri kost. Studien går långsamt framåt, rekrytering av patienter har såklart inte varit möjlig såsom vi hade planerat på grund av Coronapandemin. I Melbourne pågår fortfarande stegvis öppnande av samhället efter lock-down.

Vi planerar starta två studier kring årsskiftet. Den första har som syfte att undersöka om det finns konsekvenser av att leva med celiaki. Studien använder registerinfrastrukturen Umeå SIMSAM Lab 2.0 som sammanför prospektiva register från flera svenska källor däribland Nationellt register för celiaki hos barn. Den andra är en kvalitativ intervjustudie som syftar till att öka förståelsen för unga vuxna med celiaki, deras upplevelse av övergången från barnmedicin till primärvården och vad de behöver för att kunna följa en glutenfri kost.

Hur kommer det sig att du valde att tacka ja till ledarskapet på Nationella forskarskolan i Allmänmedicin?

- Jag tycker att forskarutbildningen är både den mest givande och mest krävande utbildningar som jag gått. Det har medfört att jag har ett stort engagemang för forskarutbildningen och frågor som rör den. Hösten 2015, första gången som jag var med på Nationella forskarskolan i Allmänmedicins internat, blev jag oerhört imponerad av den verksamhet som den tidigare ledningsgruppen byggt upp. Jag gick aldrig själv någon forskarskola men ser att det i många av de utmaningar jag stötte på som doktorand hade underlättat att ha det nätverket. Speciellt viktigt kan det vara för doktorander som inte till vardags sitter på de stora universitetssjukhusen. Att få frågan om att leda forskarskolan och fortsätta utveckla verksamheten var oerhört hedrande. Jag tror på konceptet och det var nog den största anledningen till att jag sa ja till detta utmanande och roliga uppdrag.

Som chef för Nationella forskarskolan på Allmänmedicin – hur har du påverkats av pandemin och de restriktioner som varit – och fortfarande är ett faktum inom undervisningen?

- Pandemin har såklart drabbat oss alla på många olika sätt. För den Nationella forskarskolan i Allmänmedicin så påverkas främst de internationella aspekterna av utbildningen. Vi erbjuder deltagarna stöd – både med kontakter och ekonomiskt – för att kunna genomföra ett internationellt utbyte under doktorandtiden. Vi kallar det för ”pre-doc” och det är oerhört uppskattat.

För närvarande har inte några doktorander kunnat åka ut på pre-doc men vi är såklart tacksamma över att vi inte hade någon doktorand ute när pandemin bröt ut. Vårt årliga internat till vilket vi bjuder in internationella gäster och våra lärare från The Lancet och University of Cambridge hann vi i år hålla innan pandemin bröt ut men vi har fått revidera planerna för nästa år. Nu planerar för att hålla vårt internat i Umeå i oktober 2021 och håller tummarna att inte pandemin sätter stopp för detta.

 

Nationella forskarskolan i Allmänmedicin

Forskarskolan vänder sig till doktorander från alla yrkesgrupper som har sin forskning inom primärvården. Inom forskarskolan vill vi stimulera till kreativa och hållbara miljöer för forskning i primärvård, uppmuntra multidisciplinär forskning och nätverk både nationellt och internationellt.

Mer information finns på hemsidan:
Nationella forskarskolan i Allmänmedicin

 

Vad är det som driver dig i ditt arbete?

- Nyfikenheten finns där såklart, och en önskan om att förstå och vid behov förändra.

Har du något drömprojekt som du vill förverkliga?

- Även om jag inte skulle beskriva det som ”dröm”-studier så finns det flera intressanta och roliga projekt som jag gärna skulle vilja genomföra. Jag försöker prioritera och bygga långsiktigt.

Lärdomar längs vägen - Har du tips eller råd till blivande forskare/doktorander/medarbetare som du vill dela med dig av?

- Engagera dig i sånt du tycker är roligt, bestäm dig själv för vad som är viktigt och jämför inte så mycket med andra, bygg nätverk – forskning är en social aktivitet och hitta balansen mellan arbete och fritid, kom ihåg att du ska hålla ett helt arbetsliv.

Vad gör du helst när du är ledig? Fritidsintressen, engagemang eller annat som du brinner för.

- Umgås med familjen, tränar, påtar gärna i trädgården och växthuset även om den säsongen nu börjar gå mot sitt slut.

Vilken bok ligger just nu på ditt nattygsbord? Vad för slags böcker läser du helst bortsett från arbetsrelaterad litteratur?

- Allt möjligt och oftast flera böcker på gång samtidigt. Varierar utifrån tid och trötthetsnivå. Jag är okej med att en bok visar sig vara menlös men den får inte vara otäck. Inga deckare alltså.

 

Snabba fakta

Titel Biträdande lektor och ST-läkare Allmänmedicin

Antal år på Umeå universitet Började som projektassistent i ett forskningsprojekt 2005

Favoritartister Många men Winnerbäck återkommer jag alltid till

Favoritmat Italienskt och mexikanskt

Bästa egenskap Engagerad och noggrann

Gör mig glad Samarbeten, att vara en del av ett sammanhang

Gör mig arg Kortsynthet och egoism

Favoritcitat “The biggest lie I tell myself: I don't need to write that down I'll remember it” 

Anna Myleus
Biträdande universitetslektor, ST-läkare
E-post
E-post
Telefon
090-786 57 92