PORTRÄTT
Mirjam Karlsson, student vid juristprogrammet på Umeå universitet, valde att spendera en termin på utbytesstudier i Guanajuato, Mexiko. Det som började som en slumpmässig ansökan blev en av de mest minnesvärda perioderna i hennes liv.
Mirjam berättar att hennes kärlek till det spanska språket och viljan att uppleva en ny kultur ledde henne till Mexiko.
– Att jag valde att studera i just Mexiko var en ren slump som visade sig vara en av de bästa oväntade överraskningarna av dem alla, säger hon.
Trots osäkerheten kring språket och det faktum att det var länge sedan någon student från Umeå hade åkt dit på utbyte, blev hennes tid i Guanajuato en oväntad succé.
Som svensk utbytesstudent hade jag farhågor om Mexikos säkerhet och hur det skulle fungera att studera här, men när jag var där kände jag mig väldigt trygg.
Studier och kultur
Att studera juridik utomlands har gett Mirjam en djupare förståelse för rättssäkerhet och demokrati.
– Att få läsa juridik utomlands har ökat min förståelse för hur viktig den rättssäkerhet och demokrati som vi har i Sverige är, förklarar hon.
Hon har också blivit medveten om hur andra kulturer hanterar frågor som korruption och personlig säkerhet. På universitetet i Guanajuato fanns ett brett utbud av kurser, både på engelska och spanska, vilket gjorde det enkelt för henne att hitta passande ämnen.
– Mycket beror på vilken utbildning du läser men för mig var det väldigt enkelt då juristprogrammet har en helt valfri termin, säger Mirjam.
Fritid och upplevelser
Mirjam spenderade sina dagar på stadens caféer, parker och bibliotek, och deltog i kulturella evenemang och kurser som dans och musik. Det fanns dessutom massvis med kulturella event och kurser såsom dans, sång, konst och musik som är helt gratis för studenter, berättar hon. Hon utforskade också Mexiko genom utflykter och resor, vilket gav henne möjlighet att uppleva landets mångfald.
– Varannan helg åkte jag iväg på olika utflykter och resor runt om i Mexiko både med andra utbytesstudenter och andra mexikaner där vi vandrade, surfade, besökte olika städer och massa mer, säger hon.
Dansfestival i Mexiko.
BildMirjam Karlsson
En historisk och trygg stad
Guanajuato, staden där Mirjam gjorde sitt utbyte har cirka 35 000 studenter och är förutom för dess universitet känd för dess historiska centrum som finns på Unescos världsarvslista. Stadens kärna är liten och man kan lätt promenera genom hela centrum, vilket gör det perfekt för studenter och turister.
– Som svensk utbytesstudent hade jag farhågor om Mexikos säkerhet och hur det skulle fungera att studera här, men när jag var där kände jag mig väldigt trygg, på varje gata jag gick på hälsade alla och vid varje fråga jag hade fanns det många som ville hjälpa, säger Mirjam.
Minnesvärda stunder
En av de mest minnesvärda stunderna för Mirjam var när mexikanska studenter knackade på hennes dörr och bjöd in henne att upptäcka staden tillsammans.
– Denna värme och öppenhet är något som jag bär med mig från min tid i Mexiko, säger hon. Den upplevelsen representerar den mexikanska kulturen; varm och inbjudande. Då förstod jag att jag aldrig behövde oroa mig för att vara ensam eller inte få uppleva något på mitt utbyte, tillägger hon.
Som utbytesstudent hade jag aldrig trott att jag skulle bli mottagen av ett så otroligt vänligt och hjälpsamt folk.
Studielivet i Mexiko
En vanlig dag som student i Mexiko skiljer sig mycket från studentlivet i Sverige.
– Flera av lektionerna kan vara tidigt på morgonen eller sent på kvällen, mitt på dagen är det sällan något inbokat, förklarar Mirjam.
Hon började varje dag med två timmars spanskalektion för att sedan ha tomt på schemat fram till eftermiddagen då hennes juridikkurser började.
– Undervisningstiden i klassrummet är fler timmar per vecka än på svenska universitet, men en stor skillnad är att vi knappt använde oss av några böcker och att man sällan hade läxor eller behövde förbereda sig för lektionerna, säger hon. En annan stor skillnad är punktligheten, där det är mer regel än undantag att läraren kommer sent till lektionerna.
Guanajuato i Mexiko finns på Unescos världsarvslista.
BildMirkam Karlsson
Förväntningar och lärdomar
Mirjam hade aldrig trott att hon skulle bli mottagen av ett så vänligt och hjälpsamt folk.
– Kulturen i Mexiko är helt fantastisk och varm på ett sätt som man sällan upplever i Sverige. Som utbytesstudent hade jag aldrig trott att jag skulle bli mottagen av ett så otroligt vänligt och hjälpsamt folk, säger hon.
Hennes tid i Mexiko har inte bara förbättrat hennes språkkunskaper utan också gett henne en djupare förståelse för vänlighetens och öppenhetens betydelse.
– Min största lärdom är hur vänlighet och öppenhet verkligen gör stor skillnad för varje enskild och hur roligt det är att dela glädjen med fler, tillägger hon.
Råd till framtida utbytesstudenter
Mirjam uppmanar andra att våga söka utbytesstudier och att inte tveka att åka själva.
– Sök, tveka inte! Det minsta du kan göra är att söka och sedan kan du fundera på hur du vill att just ditt utbyte ska vara, säger hon.
Hennes erfarenheter visar att det kan leda till oväntade och fantastiska upplevelser. Hon betonar också vikten av att vara öppen för att lära känna nya människor och kulturer.
– Mycket av de upplevelser som jag fick beror på att jag var helt öppen för att lära känna andra och inte pratade svenska alls under min tid på utbytet, säger hon.
Mirjams tid i Mexiko har gett henne ovärderliga erfarenheter och minnen. Hennes råd till andra är tydligt:
– Tveka inte att söka utbytesstudier och upplev en ny kultur på nära håll!