"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Jessie Sommarström, hedersdoktor vid den samhällsvetenskapliga fakulteten 2024
Publicerad: 2024-10-16 Uppdaterad: 2024-10-17, 07:15

Driven av drömmen om en hållbarare värld

PORTRÄTT Hon har vunnit ett flertal priser både som kock och som innovativ hållbarhetskämpe, med särskilt fokus på framtidens mat och omställning till hållbara livsmedelssystem. Under åren har hon varit involverad i en rad olika hållbarhetsprojekt med ett tydligt syfte att utveckla matlagning, både i små privata och större offentliga sammanhang. Hon har även synts och hörts flitigt i tv och radio. I år har Jessie Sommarström utsetts till hedersdoktor vid den samhällsvetenskapliga fakulteten.

Text: Eva Stoianov
Bild: Pressbild/MyNewsdesk
Jessie Sommarström, hedersdoktor vid den samhällsvetenskapliga fakulteten 2024

Jessie Sommarström föddes i Goa i Indien och kom till Sverige som litet barn. Hon beskriver sin barndom i Sverige som en priviligierad tid, präglad av trygghet, kärlek och med möjligheten och rätten till utbildning. Men tiderna och perspektiven har förändrats, och i dag har hon insett att klyftorna växer och att människor lever i en alltmer otrygg värld.

– Det finns en global obalans där en stor del av världen lever i svält och undernäring, samtidigt som vi i vår del av världen äter oss sjuka och kastar mat. Det handlar inte bara om hunger och matsvinn, vi står inför en klimatkatastrof som hotar kommande generationer. Jag känner ett ansvar att göra det jag kan för att lämna över en bättre värld till mina och andras barn, säger Jessie Sommarström.

Utmaningarna som Jessie lyfter handlar om alltifrån klimatförändringar till social orättvisa, båda orsaker till hur vi producerar och konsumerar mat. Det är också det som driver Jessie i sitt arbete; att förändra livsmedelssystemen och göra dem mer hållbara och rättvisa både för vår planet och för barnens framtid.

Skolmåltiden utmanar de stora hållbarhetsfrågorna

Målet med Jessies arbete är att alla, oavsett ålder eller bakgrund, ska ha möjlighet att äta god, hållbar och näringsriktig mat. Maten ska smaka bra, men den måste också vara producerad med respekt för miljön och människor som producerar den.

Att vi har skolmåltider i Sverige är något vi ska vara stolta över. Där kan vi säkerställa att varje barn får möjlighet att äta sig mätt och att maten är näringsriktig och även hållbar.

– Det handlar om att göra medvetna val som gynnar både vår hälsa och planetens framtid, menar Jessie. Den största utmaningen ligger ofta i människors vanor och attityder. Vi är vana att äta på ett visst sätt och är oftast skeptiska till förändring, även om de skulle vara bättre både för hälsan och miljön. För att främja hållbar gastronomi behöver vi hitta sätt att inspirera och engagera människor att göra mer medvetna val utan att kompromissa med smak eller njutning.

Att laga middag för ett fåtal välbärgade människor på restaurang kommer inte att skapa den förändring som behövs. Hon vill i stället lägga fokus på att förbättra skolmåltiderna, som hon anser är avgörande för att utjämna skillnader och ojämlikheter bland barn och ungdomar.

– Att vi har skolmåltider i Sverige är något vi ska vara stolta över. Där kan vi säkerställa att varje barn får möjlighet att äta sig mätt och att maten är näringsriktig och även hållbar. Genom skolmåltiden har vi även möjlighet att skapa sunda matvanor för resten av barnens liv. Därför har jag valt att jobba inom den offentliga måltiden, men även sjukhusmat och mat till de äldre är otroligt viktigt.  Skolmåltiden är också ett av våra viktigaste verktyg för att utjämna klasskillnader.

Flickebarnsprojektet

Jessie är engagerad i Flickebarnsprojektet, som drivs av Parul Sharma, en svensk människorättsjurist och hållbarhetsexpert. Det var via sitt arbete i den icke-vinstdrivande organisationen Axfoundation som hon kom i kontakt med Paul Sharma och projektet.

Jag visste att utbildning skulle motverka barngifte och förtrycket av flickor som går från föräldrahemmet till makens hem. Det jag däremot inte förstod var att majoriteten av flickorna i sin tur skulle bidra till andra flickors rättigheter.

Projektet syftar till att utbilda flickor i Indien, vilket forskning visar leder till starkare och mer jämlika generationer. Uttrycket "utbilda en flicka och du utbildar en hel by" fångar essensen av arbetet, eftersom utbildning av flickor inte bara förbättrar deras egna liv utan även andras. Det bidrar också till en bättre hantering av biologisk mångfald och en större respekt för jordens naturresurser. Utbildade kvinnor tenderar exempelvis att ha färre barn och mer planerade familjer, vilket minskar trycket på naturresurserna. Genom middagar och olika evenemang har Jessie samlat in pengar till flickornas utbildning.

– Jag visste att utbildning skulle motverka barngifte och förtrycket av flickor som går från föräldrahemmet till makens hem. Det jag däremot inte förstod var att majoriteten av flickorna i sin tur skulle bidra till andra flickors rättigheter. Den urkraft som finns hos flickor och kvinnor som får vetskapen om sina rättigheter är revolutionerande. Dessa flickor kommer alltid att vara förebilder, säger Jessie.

Flickebarnsprojektet startade för 16 år sedan och har genom åren vuxit från att ge stipendier till 7 flickor till att idag stödja 170 flickor från marginaliserade områden, främst i delstaten Uttar Pradesh. Totalt har över 550 flickor fått stipendier för eftergymnasiala studier tack vare projektet.

– Det har varit en glädje att få bilder och filmer från några av flickorna, och min dröm är att en dag kunna åka dit för att träffa dem personligen. ­Mitt engagemang i detta projekt har en personlig grund. Eftersom jag själv är adopterad från Indien och har haft förmånen att växa upp med tillgång till ett bra liv vill jag ge tillbaka och hjälpa andra flickor att få samma möjligheter som jag har haft.

Många av de utmaningar vi står inför idag är på ett eller annat sätt kopplade till livsmedelssystemet och det vill jag ändra på.

För Jessie handlar engagemanget i WWF, Barnfonden och Flickebarnsprojektet om att lämna över en bättre värld till nästa generation. Hon vill att alla barn ska få en bra start i livet och en trygg plats där de kan växa upp och leva. Det är barnen som ska ta över samhället, och för att de ska kunna göra det på ett bra sätt, behövs förändring.

– Många av de utmaningar vi står inför idag är på ett eller annat sätt kopplade till livsmedelssystemet och det vill jag ändra på. För att skapa verklig förändring måste vi arbeta både med den gastronomiska spetsen och med att nå ut till den breda massan, så att de kan påverka så många som möjligt.

Plattform som når ut

Jesssie jobbar idag som gastronomisk chef och Head Of Food Service på Sodexo AB. Hon är även ambassadör för Världsnaturfonden (WWF) och Barnfonden. I sitt uppdrag hos WWF inspirerar hon fler människor att engagera sig för naturen, djuren och klimatet. Tillsammans med Barnfonden fokuserar hon på hur klimatförändringarna påverkar barns trygghet och livsvillkor. Barnfonden är en del av ChildFund Alliance, som verkar i över 70 länder och stödjer mer än 36 miljoner barn och familjer.

– Med den plattform som jag byggt upp har jag möjlighet att nå ut och påverka hur vi ser på mat och hållbarhet. Mitt samarbete med WWF och Barnfonden handlar konkret om att använda denna plattform på rätt sätt, att belysa deras viktiga arbete och visa att våra matval här hemma påverkar världen mer än vi tror, säger Jessie.

– Att ha samarbeten med stora aktörer som driver saker i rätt riktning är avgörande för att skapa långsiktig förändring, både inom branschen och bland konsumenter.

Barnfonden arbetar med flera projekt som direkt påverkar barns livsvillkor på olika sätt, exempelvis hälsa och rent vatten, utbildning och barnsäkerhet, samt klimatanpassning och försörjning. Jessie deltar med sin kunskap och sitt engagemang.

– Nu i vinter kommer jag tillsammans med dem att göra en film om julmat där man kopplar valet av mat till klimatförändringar. Vi hoppas både att folk tänker över vad dom äter under julen och samtidigt får ett eller flera recept när de bidrar med pengar till barnfonden, säger Jessie.

Öppna föreläsningar av Jessie Sommarström

Lördagen den 19 oktober håller hon sin högtidsföreläsning med rubriken "Bättre mat för planet och hälsa: Ingen kan göra allt, men alla kan göra ganska mycket", i samband med Årshögtiden.


Föreläsningen äger rum klockan 10.00 i Lindellhallen 4, Campus Umeå. 


Se hela föreläsningsprogrammet.