REPORTAGE
"Vissa kanske har familj och barn och tänker att det är försent att studera. Men distans är ett bra alternativ som många kanske inte har reflekterat över. Fler kan börja studera tack vare att det finns distansutbildningar. Det kan även vara ett alternativ för de som är lite äldre eller de som inte är intresserade av det klassiska studentlivet."
Text: Evelinn Carlsson
Många studenter väljer att studera på distans, något som ger stor frihet och kan passa de flesta oavsett ålder eller livssituation. Jonny Lindholm och Anders Karlsson studerar båda Socionomprogrammet på distans, och ser många fördelar med den flexibla studieformen.
Jonny Lindholm
Ålder: 43 år
Bor: Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik
Familj: Fru och ett barn
Hobbys: Renovera huset
Gör just nu: Studerar Socionomprogrammet på distans.
Anders Karlsson
Ålder: 59 år
Bor: Umeå
Familj: Fru samt en vuxen dotter
Hobbys: Promenader, jogging, fiske, foto, bär- och svampplockning samt skogsvård.
Gör just nu: Skriver på en fallstudie i juridik inom kursen ”Rätten i socialt arbete”.
Hur kommer det sig att ni valde att studera på distans?
– För mig möjliggjorde distansstudierna att jag kunde bo kvar i Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik och inte behövde flytta familjen. När du har familj är du inte speciellt lättflyttad och vi är flera i klassen som har små barn. Därför är det ett bra alternativ att möjligheten finns att studera på distans, berättar Jonny.
Det ger mig goda möjligheter att själv planera och strukturera mina studier och mitt lärande, berättar Anders.
– Distansstudier verkade vara ett bra sätt att fortbilda sig och jag tänkte att studieformen kunde bidra till ett livslångt lärande. Det innebär även ett mer flexibelt sätt att studera, säger Anders.
Hur får man studierna att fungera på ett bra sätt när man studerar på distans?
– Jag tror att det krävs en viss disciplin. Jag brukar kolla upp kurslitteraturen och låna böcker i god tid innan nya kurser börjar. Jag brukar dessutom skaffa en överblick av kursinnehållet vad gäller obligatoriska moment och examinationer. Utöver det så brukar vi prata ihop oss i våra basgrupper om gemensamma uppgifter och ha videomöten, säger Anders.
– Innan allt med Covid-19 hände brukade jag plugga på campus i Örnsköldsvik. Men nu pluggar jag mycket hemma eller går till ett café. När campus är stängt känns det viktigt att börja varje morgon med ett tydligt mål att studera så att du inte blir distraherad av annat. Jag tror att mycket handlar om disciplin. Du behöver göra saker direkt och försöka att inte skjuta på det. Annars finns det en risk att mycket samlas på en hög som bara växer, berättar Jonny.
Vilka är era bästa studietips?
– Jag tror att det är viktigt att du har disciplinen att göra saker i tid. Jag försöker läsa så mycket jag orkar. Det underlättar även att jag är intresserad av ämnena och tycker att det är roligt att läsa, berättar Jonny.
– Det är viktigt att vara disciplinerad i hur du lägger upp och genomför dina distansstudier. Men det är också klokt att ta tillvara på den flexibilitet som distansstudier erbjuder, säger Anders.
Hur ser en vanlig studievecka ut?
– Det beror lite på vilken kurs jag läser. Just nu läser vi en juridikkurs och det har varit många seminarier, vilket har gjort att jag har känt mig ganska upptagen med det. Men jag har en ganska tydlig struktur i mitt liv på grund av att jag har barn. Jag lämnar på dagis kvart över sju, sedan käkar jag frukost och sätter igång att plugga. Däremot pluggar jag bara på dagarna och försöker att undvika kvällsplugg, säger Jonny.
– Den ser i snitt ut som en normal arbetsvecka, ca kl. 8–16 fem dagar i veckan. Dock kan det variera mycket från dag till dag, eftersom jag själv ofta kan bestämma när och hur jag pluggar. Jag har även haft en kortare praktik och ibland har jag gjort något annat på dagen om det varit bra väder, sedan har jag kollat på inspelade föreläsningar på kvällen eller någon helgdag, berättar Anders.
Vad är det bästa med att plugga på distans?
– Det ger mig goda möjligheter att själv planera och strukturera mina studier och mitt lärande. Samtidigt kan vi distansstudenter jobba i basgrupper, där vi kan diskutera uppgifter och stötta och hjälpa varandra. På så sätt går det att få en god gemenskap, säger Anders.
– Trots att jag har en ganska rutinstyrd vardag så finns det en frihet med att studera på distans. Jag kan gå ut och ta en promenad och har lyxen att kunna lyssna på kursböckerna. Det är nog lättare att göra i hemmamiljö.Även lunchkostnaderna blir mindre då du kan laga mat hemma, berättar Jonny.
Vilka tips skulle ni ge någon som funderar på att söka en distansutbildning?
– Vissa kanske har familj och barn och tänker att det är försent att studera. Men distans är ett bra alternativ som många kanske inte har reflekterat över. Fler kan börja studera tack vare att det finns distansutbildningar. Det kan även vara ett alternativ för de som är lite äldre eller de som inte är intresserade av det klassiska studentlivet. Det är bra att möjligheten till distans finns, berättar Jonny.
– Jag tänker att det vore bra att testa att prata med någon eller några som har pluggat på distans inom det ämnesområde du är intresserad av. Då kan du ställa egna frågor och lyssna av hur de studenterna har upplevt sina studier, säger Anders.
Vad vill ni göra i framtiden?
– Jag vill gärna utbilda mig till diakon och möta människor i mer eller mindre utsatta livssituationer. För att kunna göra det behöver jag först studera socialt arbete, berättar Anders.
– Jag vill jobba mot våld i nära relationer, vilket är ett område som jag har blivit intresserad av. Att även jobba med de som utövar våld och göra en insats inom det området vore givande, säger Jonny.