"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Per-Åke Rosvall
Publicerad: 2025-03-31 Uppdaterad: 2025-04-01, 09:09

”Demokratiska processer sker överallt, men alla fostras inte för att delta på lika villkor”

PORTRÄTT Som professor i Pedagogiskt arbete har Per-Åke Rosvalls projekt en utbildningssociologisk inriktning med fokus på inflytande, delaktighet och medborgarskap. Han forskar bland annat om hur platsen tar sig uttryck i undervisningen, praktiska ämnen och skolans demokratiuppdrag och migration i landsbygd.

Text: Per Melander
Bild: Per Melander
Per-Åke Rosvall

På frågan hur han vill sammanfatta sin forskargärning säger Per-Åke Rosvall att den har en utbildningssociologisk inriktning med fokus på inflytande, delaktighet och medborgarfostran. Och att detta har involverat många olika områden så som gymnasial yrkesutbildning, landsbygdsskolor, karriärlärande, migrationsfrågor, elevhälsa och estetiska ämnen.

– Inriktningen på de olika projekt jag deltagit i har dock varit liknande, det vill säga hur ungdomar i en given kontext ges möjligheter till eller agerar för inflytande och delaktighet, säger Per-Åke Rosvall, tillägger:

– Analyserna har kretsat kring sociala (o)rättvisor, till exempel hur yrkeselever eller landsbygdsungdomar deltar i eller förbereds för deltagande i processer ger dem möjlighet styra av över sina egna liv (inklusive utbildning- och yrkesliv eftersom det är en stor del) och dessutom delta i samtal och processer om hur vårt samhälle ska utvecklas.

Samhällsförändringar och rättvisa

Han beskriver vidare hur han alltid har varit intresserad av social rättvisa och hur samhället kan utvecklas för att bli mer rättvist.

– Jag tycker att det är intressant att forska om ungdomar eftersom vi står inför stora samhällsutmaningar och samhällsförändringar, klimat, teknisk utveckling (digitalisering, AI) och migration för att nämna några.

– Mina funderingar kretsar kring hur kan vi förbereda ungdomar, unga medborgare för att på bästa sätt anta dess utmaningar i livet, arbetslivet och politiken.

Som forskare säger han att han alltid försöker vara ödmjuk inför uppgiften. Men att det är svårt att bedriva god forskning och att när man kommer fram till något kan det vara svårt att nå ut och bidra.

– Jag försöker därför bidra på olika sätt, genom vetenskapliga artiklar, kursböcker, lärartidningar med mera. Det tydligaste sättet att få bekräftelse att man bidrar är kanske vid förfrågningar.

– Där är jag nöjd med de förfrågningar jag brukar få som hittills bland annat varit Skolverket, Utbildningsradion. Statliga offentliga utredare, EU-organ (Cedefop) och Europarådet.

Nyligen blev han tillfrågad av Armeniens utbildningsministerium om frågor om inkludering i utbildning.

– Då blir man lite frågande: Hur hittade de mig? Men det är ju samtidigt ett mått på att jag nått ut. Där jag främst nått ut handlar det om inflytande, delaktighet och inkludering.

Viktigt med kritiska medarbetare

Han återkommer till hur det är viktigt att forska och belysa social rättvisa på många olika sätt. Parat med att det också är viktigt att nå ut med det man gör. Att det finns en rättvisa i att sprida det man gör, för dem som deltagit som informanter inte minst.

Som avslutning beskriver Per-Åke Rosvall hur han sökte sig till Umeå universitet eftersom det var flera som var aktiva här inom fältet utbildningssociologi.

– Det är viktigt att kunna delta i en grupp med gemensamt intresse. Att ha kritiska medarbetare har varit viktigt genomgående i mitt arbete vid Umeå universitet.

– Lärarhögskolan har varit en aktiv samlande kraft som varit och är väldigt viktig för forskning inom det utbildningsvetenskapliga området och Umeå universitets konkurrenskraft gentemot andra lärosäten.

– Det är svårt att sia om framtiden men det är många aspekter som talar om att kunskap om utbildning kommer att vara viktig i framtiden och där hoppas jag att utbildningssociologi kommer att uppfattas som en central del.

Per-Åke Rosvall är ledare av forskarskolan "Finna vägar i en tid av stora samhällsutmaningar" och forskningsmiljön "Utbildning, estetiska ämnen och samhället". Han har också uppdrag för Europarådet, Vetenskapsrådet och Universitets- och högskolerådet (UHR).