"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Marie Wiberg, professor i statistik med inriktning psykometri.
Publicerad: 2025-04-10

Bakom siffrorna – för allas lika villkor

PORTRÄTT Marie Wibergs forskning fokuserar på att utveckla mer rättvisa kunskapsprov där alla bedöms på lika villkor. Från sin bakgrund inom statistik och psykologi har hon skapat metoder som banar väg för en mer exakt och säker provbedömning. Något som kan vara avgörande där proven kan påverka individers framtida möjligheter.

Bild: Mattias Pettersson
Marie Wiberg, professor i statistik med inriktning psykometri.

Marie Wiberg, professor i statistik med inriktning psykometri, forskar inom psykometri. Ett område som handlar om att utveckla metoder för att analysera och utvärdera prov och mätinstrument med målet att säkerställa att kunskapsprov och tester är rättvisa och ger en korrekt bild av individers förmågor. Genom sin forskning bidrar hon till att utveckla metoder som gör att provresultat kan jämföras mellan olika provtillfällen och mellan olika grupper av provdeltagare.

Jag har alltid fascinerats av logik, statistik och psykologi

Som barn drömde Marie Wiberg om att bli författare, men det var fascinationen för logik, statistik och psykologi som så småningom ledde henne in på forskarbanan. Kombinationen av dessa tre områden väckte ett starkt intresse för psykometri. I dag är hennes forskning avgörande för att skapa rättvisa och tillförlitliga kunskapsprov som gynnar alla.

– Jag har alltid fascinerats av logik, statistik i och psykologi. När jag i slutet av min utbildning insåg att det var möjligt att kombinera dessa tre delar så väcktes mitt intresse för att forska inom psykometri.

Utmaningar och viktiga kollegor

En av de stora utmaningarna med att utveckla rättvisa och tillförlitliga prov berättar Marie Wiberg är att samhället och tekniken ständigt förändras. Det påverkar hur kunskapsprov utformas och genomförs. Nya provformat och digitalisering erbjuder både möjligheter och utmaningar, inte minst vad gäller säkerhet och att förhindra att provinnehåll sprids i förväg menar hon.

När jag började arbeta inom detta område så hade Sverige förhållandevis få standardiserade kunskapsprov jämfört med hur det ser ut idag

För att hantera dessa utmaningar har Marie Wiberg utvecklat metoder för ekvivalering, en teknik för att jämföra resultat från olika versioner av ett prov. Tillsammans med internationella kollegor har hon nyligen publicerat en bok om Generaliserad kernelekvivalering, ett ramverk som hon anser vara det mest lovande sättet att säkerställa jämförbara provpoäng.

– När jag började arbeta inom detta område så hade Sverige förhållandevis få standardiserade kunskapsprov jämfört med hur det ser ut idag.

Det finns även andra utmaningar som hon har stött på i sin forskning.

– En utmaning är att det inte är så enkelt att få tillgång till provdata i andra länder och därför har det varit viktigt att ha goda kontakter och bra samarbeten med forskare från andra länder.

Men Marie Wiberg betonar också vikten av att utvecklas, lära sig nya saker och ha roligt i sitt arbete. Hon säger att det är viktigt att omge sig med kollegor man trivs med och som kompletterar ens egen kunskap.

– Jag brukar säga att mitt arbete är som en påse lösviktsgodis, det gäller att plocka ihop en påse med sina favoriter vad det gäller ens arbetsuppgifter.

När jag frågar hur vi kan säkerställa både rättvisa och effektiva högskoleprov och nationella prov, med tanke på deras stora betydelse för individers framtid, lyfter Marie Wiberg vikten av att provuppgifterna testas i förväg. Hon förklarar att det görs för att säkerställa att de är rättvisa och tillförlitliga.

 – Dessutom bör de analyseras med bra metoder, och slutligen måste det finnas tydliga riktlinjer och procedurer för att säkerställa att uppgifter inte sprids innan proven.

Värdefulla kontakter

Marie Wiberg har arbetat vid flera internationella universitet, bland annat McGill i Kanada och Twente i Nederländerna. Dessa erfarenheter har gjort hennes forskning rikare genom att ge nya perspektiv och värdefulla kontakter.

Det jag lärt mig samt de kontakter jag knutit när jag arbetat i andra länder har varit oerhört värdefulla i min forskarkarriär

Hon har lärt sig att anpassa sig till olika akademiska miljöer och uppskattar vikten av samarbete för att få tillgång till provdata och utveckla nya metoder.

– Det jag lärt mig samt de kontakter jag knutit när jag arbetat i andra länder har varit oerhört värdefulla i min forskarkarriär.

En av Marie Wibergs mest inflytelserika studier är en tillämpad bok om ekvivaleringsmetoder som hon skrev tillsammans med en internationell kollega. Boken, i kombination med ett gratis programpaket i programspråket R som hon utvecklat med två andra kolleger, har haft stort genomslag.

– Det finns många forskare, studenter och de som arbetar med standardiserade prov som använt både boken och programpaketet för att kunna utföra forskning inom detta fält. De har också använts för att kunna analysera och utvärdera kunskapsprov.

Var nyfiken och uppmärksam

Med AI:s framsteg ser Marie Wiberg nya utmaningar för kunskapsprov, vilket gör det allt viktigare att forskare håller sig uppdaterade.

Absolut viktigast är att vara nyfiken och uppmärksam på vilka utmaningar som finns idag. Med AI:s inträde så kommer det komma många nya utmaningar

Hennes råd till studenter som vill ge sig in i fältet är att vara nyfikna och att bygga en stark grund inom statistik, psykologi och programmering.

– Absolut viktigast är att vara nyfiken och uppmärksam på vilka utmaningar som finns idag. Med AI:s inträde så kommer det komma många nya utmaningar. Se till att skaffa dig kunskap inom statistik, psykologi och programmering så kommer du ha en mycket bra plattform om du börjar forska inom psykometri, säger Marie Wiberg.

Fem snabba fakta om Marie Wiberg

1. Din personliga feel-good-låt som alltid lyfter humöret?
Cover me in Sunshine/Pink

2. En oväntad superkraft eller dold talang som du äger?
Jag kan fäktas med sabel, även om det är många år sedan jag tävlade.

3. Senaste överraskande insikten?
Skateåkning på ängarna, där jag insåg att jag orkar åka en mycket längre sträcka än jag trodde om jag bara tänker ett varv i taget.

4. Om inte forskare, vilket yrke skulle du då ha?
Författare.

5. En måltid som alltid får dig att le?
Skaldjur i alla former, men gärna en räkmacka efter en kajaktur på havet.