"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Daniel MEtcalfe
Publicerad: 2024-11-11

Arctic Six-projekt ska avslöja skogarnas roll i klimatförändringen

PORTRÄTT Ekologen Daniel Metcalfe utsågs till Arctic Six Chair i augusti 2024. Under de kommande två åren kommer han att arbeta på sitt forskningsprojekt där han ska mäta in- och utflöden av kol i arktiska skogar. Detta projekt kommer att fördjupa vår förståelse för vilken roll arktiska och boreala skogar spelar i vårt klimatsystem.

Bild: Mattias Pettersson
Daniel MEtcalfe

I en tid där vårt klimat ständigt förändras och koldioxidnivåerna stadigt ökar över hela världen har det aldrig varit mer brådskande att förstå dynamiken i skogarnas ekosystem.

Professor Daniel Metcalfe är ekolog med en forskarbakgrund som spänner över både tropiska och boreala skogar. Han ska initiera ett projekt med stor potential för ekologi och klimatvetenskap. Hans arbete syftar till att skapa ett långsiktigt skogsövervakningsnätverk i de arktiska och boreala regionerna, med början i Sverige och potentiellt expanderande över Skandinavien och vidare. Syftet med denna forskning är att mäta kolets flöden i skogarna. Genom att göra det hoppas Metcalfe kunna etablera en grundläggande datauppsättning som kan hjälpa till att spåra förändringar i skogens hälsa över tid och i slutändan fördjupa vår förståelse för hur nordliga skogar interagerar med och påverkar klimatsystemet.

Ekologiprofessor med erfarenhet av både tropiska och boreala skogar

Metcalfe är professor i ekologi vid Umeå universitet och Arctic Six Chair. Hans resa till Arktis började i tropikerna när han avslutade sin doktorsexamen 2007 vid University of Edinburgh. I sitt examensprojekt fokuserade han på klimatförändringarnas inverkan på kolets flöde i tropiska skogar. Hans forskning förde honom så småningom till Sverige där han fann professionella och personliga skäl att bosätta sig. Även om hans karriär började med fokus på tropiska skogar ser Metcalfe sin kunskap om både tropiska och boreala system som en styrka. Utifrån erfarenheter från dessa olika miljöer betonar han att grundläggande ekologiska principer ofta förblir konsekventa.

– Man kan överföra massor av kunskap och färdigheter från den ena sortens skog till den andra, förklarar han.

På sin fritid tycker Metcalfe om att spendera tid med sin familj och vänner, samt att fiska och plocka svamp.

Det finns en viktig lucka som skulle kunna fyllas med hjälp av den typ av nätverk som jag föreslår

Forskningsprojektet inom The Arctic Six leder tillbaka till de akademiska rötterna

I sin nya roll som Arctic Six Chair har Metcalfe initierat ett projekt som han beskriver som en återgång till sina akademiska rötter, men nu i Arktis i stället för i tropikerna.

– Det här projektet har en speciell plats i mitt hjärta eftersom det har åkt en lång, vindlande väg från min doktorsexamen, säger han.

Hans projekts huvudmål är att etablera ett skogsövervakningsnätverk som spårar kolets in- och utflöden i utvalda skogar. Projektet innebär, med Metcalfes ord, att "skriva en lång receptbok" som systematiskt behandlar varje komponent av kol i skogen.  I huvudsak handlar det om att mäta både kol som lagras i biomassa, såsom löv, stammar och rötter, och kolet som frigörs genom respiration. Genom att strukturera koldynamiken i enskilda skogar kommer nätverket att kunna ge insikter som idag inte är tillgängliga genom befintliga verktyg såsom fluxtorn eller nationella skogsinventeringar, som i stället ger bred och inte så detaljerad data.

– Det finns en viktig lucka som skulle kunna fyllas med hjälp av den typ av nätverk som jag föreslår, säger Metcalfe.

Med början i Sverige hoppas han att detta nätverk så småningom kommer att expandera och erbjuda en mer representativ syn på arktisk och boreala skogars hälsa.

Metcalfe hoppas på långsiktig spårning och ett open access-datanätverk

Målet med forskningsprojektet är att lägga grunden för en infrastruktur som möjliggör långsiktig spårning av arktiska och boreala skogars roll i kolkretsloppet. Med tiden hoppas han att dessa data kommer att ge en djupare förståelse för ekosystem vid denna kritiska tidpunkt i den globala historien som vi nu befinner oss i, samt hur enskilda skogar förhåller sig till klimatförändringarna.

Om man ser ännu längre in i framtiden föreställer sig Metcalfe ett nätverk som är ”open access”, likt befintliga övervakningssystem i tropiska skogar.

– I tropikerna har nätverket blivit nästan helt outsourcat, så enskilda personer eller institutioner kan gå och göra den här typen av mätningar. Metoderna är lätta att replikera, så det är inte svårt för den som är intresserad av den här typen av frågor att göra detta i valfri skog, förklarar Metcalfe.

Han hoppas att detta kan replikeras över hela Arktis också. Med nätverket på plats ser han en större möjlighet för forskare och beslutsfattare att fatta beslut som skyddar och upprätthåller skogens ekosystem. Dessutom tror Metcalfe att projektet kan inspirera till utbildning och lokalt engagemang som kan främja större vetenskaplig förståelse och samarbete mellan arktiska samhällen.

Med sin bakgrund inom både tropisk och boreal ekologi ger Metcalfe ett unikt perspektiv till sitt arbete, och genom sitt forskningsprojekt som Arctic Six Chair hoppas han kunna fylla kritiska luckor i vår förståelse av kolets kretslopp, skogens hälsa och klimatets resiliens.