"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Armando F J Perez
Publicerad: 2024-11-20

Arctic Six Chair utforskar framtiden för livsmedel i Arktis

PORTRÄTT Professor i nutrition och livsmedelsvetenskap Armando Perez-Cueto utsågs till Arctic Six Chair i augusti 2024. Under sitt tvååriga professorskap kommer han att utforska hållbar kostomställning i Arktis. De föreslagna aktiviteterna kan leda till en mer hållbar och hälsosam framtid för människorna i Arktis, såväl som resten av världen.

Bild: Mattias Pettersson
Armando F J Perez

Arktis är en region som påverkas starkt av klimatförändringar, och i takt med att klimatet förändras gör även mat- och livsmedelsproduktion det.

Armando Perez-Cueto är professor inom mat, nutrition och livsmedel vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet, samt nyutnämnd Arctic Six Chair. Inom sitt forskningsprojekt vid The Arctic Six kommer han att analysera data från konsumentundersökningar för att utforska hållbara kostomställningar i Arktis. Detta forskningsprojekt syftar till att ta itu med de brådskande frågorna om livsmedelssäkerhet, miljömässig hållbarhet och folkhälsa i Arktis. Genom att fokusera på växtbaserad kost och traditionella livsmedels roll har Perez-Cuetos arbete potential att hitta innovativa lösningar som tar hänsyn till både miljön och de arktiska urfolkens kulturarv.

Från Bolivia till Arktis: bred erfarenhet av olika forskningsområden inom kost runt om i världen

Armando Perez-Cueto är en forskare med olika erfarenheter och en rik akademisk bakgrund. Född i La Paz, Bolivia, började han sin resa inom livsmedelsteknik innan han gick vidare till näringslära i Belgien och en magisterexamen i landsbygdsutvecklingsekonomi. Hans karriär har tagit honom över hela världen, från 14 år i Belgien till 10 år i Danmark, och nu till Umeå i Sverige, där han har bosatt sig med sin familj.

– Jag fann en väldigt trevlig arbetsmiljö med människor som är väldigt vänliga, mottagliga och öppna för samarbete, säger Perez-Cueto om flytten till Umeå.

Perez-Cuetos väg har formats av en rad möjligheter och utmaningar, som alla har fört honom närmare hans nuvarande fokus på nutrition och folkhälsa, samt konsumentbeteende. Han berättar att han upptäckte vad han ville fokusera på under sin tid i Danmark.

– En av de saker jag ville göra var att arbeta mer inom främjandet av växtbaserad konsumtion.

Hans internationella perspektiv och tvärvetenskapliga synsätt gör honom till en unik röst inom området för kost- och måltidsvetenskap.

Som samhälle måste vi på allvar börja ta itu med hur produktion och konsumtion av kött och mejeriprodukter påverkar miljön.

Forskningsprojektet inom The Arctic Six kommer att undersöka hållbara kostomställningar i Arktis

Kärnan i Perez-Cuetos projekt är att förstå och främja hållbara kostomställningar i Arktis.

– Min idé är att studera och utforska vad som händer i matomställningen, förklarar han.

Genom att analysera befintliga konsumentdata från Sverige och Finland kommer Perez-Cueto att bedöma attityder och beteenden hos människor i norr mot växtbaserade livsmedel, fermenterade växtbaserade livsmedel och livsmedel som innehåller alger. Genom att samarbeta med partners från The Arctic Six och hans bredare europeiska nätverk siktar Perez-Cueto på att utveckla strategier som kan implementeras på olika nivåer, från lokala samhällen till beslutsfattare. Projektet handlar inte bara om att publicera forskningsrapporter, utan också om att skapa ett nätverk som kan driva på verklig förändring i regionen.

Perez-Cueto föreställer sig forskningsprojektet i två steg där det första steget är granskning och bedömning av data, och det andra steget är att samarbeta med partners för att utforska, utveckla och ansöka om ett stort EU-samarbetsprojekt.

Hoppas på större förståelse och en förändring i livsmedelssystemets strukturer

Perez-Cueto hoppas att hans forskning ska leda till en större förståelse för hur hållbara kostvanor kan implementeras i Arktis. Han föreställer sig en framtid där bevisen från hans arbete kan hjälpa till att utveckla policyer och praktiker som främjar hälsa, miljömässig hållbarhet och kulturell känslighet.

– Jag vill tillhandahålla bevis och sedan får folk avgöra om de bevisen kan användas eller inte, säger han.

Han hoppas också att se en förändring i hur livsmedelssystemen är uppbyggda, som går bort från intensiv djuruppfödning mot mer växtbaserad produktion.

– Som samhälle måste vi på allvar börja ta itu med hur produktion och konsumtion av kött och mejeriprodukter påverkar miljön. Kött- och mejerikonsumtionen behöver minskas och det är ett icke förhandlingsbart krav för miljöns skull och för människans framtid på jorden, betonar han. Han understryker att denna minskning noggrant bör övervägas mellan alla relevanta samhällsaktörer i Arktis.

Sammanfattningsvis vill Perez-Cueto bidra till ett mer inkluderande och motståndskraftigt arktiskt samhälle som kan fungera som en modell för hållbart liv. Han är dedikerad till sitt arbete, och hans forskning har potential att förändra vårt sätt att tänka på mat och näring i Arktis, och erbjuda en väg mot en mer hållbar och hälsosam framtid för alla.