"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-09-23 Uppdaterad: 2022-11-02, 16:19

"I dag chansar man lite på behandlingen"

PORTRÄTT Av okänd anledning sticker Sverige ut vad gäller antal personer som dör av prostatacancer. Här är risken till exempel fem gånger större än i USA. "Oturligt nog är risken för en svensk att dö i prostatacancer bland de allra högsta i världen. Det är något lurigt här" säger Anders Bergh som forskat på prostatacancer sedan 80-talet.

Text: Alekzandra Granath
Bild: Mattias Pettersson

Han flyttade hit från Luleå för att studera till läkare, men intresserade sig tidigt för forskning. Efter en tid som laboratorieläkare och en del forskning på testiklar landade han i att prostatacancer var mest intressant. Detta utifrån att det är en så vanlig sjukdom samtidigt som det inte fanns speciellt mycket forskning på diagnostik och behandling.

- Det finns väldigt många former av prostatacancer och man har idag svårt att fastställa hur farlig den är. Man chansar lite och antingen överbehandlar eller underbehandlar man, berättar Anders Bergh.

Det är metastaserna, det vill säga den spridda cancern, som dödar folk

Något som dock är säkert är att det är metastaserna, det vill säga den spridda cancern, som dödar folk. Därför tycker Anders Bergh det är konstigt att man inom sjukvården bara tar prover på primärtumören och väldigt sällan på metastaserna.

- Förut har man trott att metastaseringen skett sent i sjukdomsförloppet, men med bättre tekniker kan man nu hitta enstaka cancerceller i fel organ tidigt och också upptäcka att det verkar vara ganska vanligt.

På vilket sätt är tumörer olika?

Tumörcellers lokala omgivning är därför högst aktuell i Anders Bergh och hans kollegors forskning. De studerar metastaserna istället för bara primärtumören. Det de hittills kommit fram till är att primärtumörer och metastaser är olika och därför svarar olika på behandling, samt att metastaserna i sig också är olika.

- Nu måste vi reda ut på vilket sätt de är olika för att hitta behandling som gör att metastaserna inte trivs i benmärgen, dit prostatacancer oftast sprider sig.

Stort anslag från Cancerfonden

Huvudhypotesen i Anders Berghs forskning är att metastaser måste studeras för att hitta rätt behandling, inte primärtumörer. Kan det vara så att cancerceller måste prata med omgivningen för att bli farliga?

- Om det är sant så borde det vara så att farliga tumörer påverkar sin omgivning på ett annat sätt. Förbereder tumören omgivningen eller längre bort i andra organ? Då kanske man kan se spår av det och behandla långt innan den sprider sig.

Positiv inför framtiden

Även om Anders Bergh påpekar att de är långt ifrån att förstå allting så är han klart positiv inför framtiden.

- Förhoppningen är att hitta ett test som säger hur farlig en tumör är genom att studera vissa saker i primärtumörens omgivning, men också genom att ta prov på metastaserna kunna säga vilken behandling respektive patient ska ha. 

- Vi har fått ett rejält anslag på 2,25 miljoner per år för att driva det här grundprojektet, men sen har vi också fått ytterligare två miljoner per år i tre år för att hotta upp det. Så någon tror ju på det här i alla fall.

Cancerfonden finansierar forskning av hög kvalitet och Anders Bergh och hans kollegor är en av de som fått ta del av deras anslag.

Kort om Anders Bergh

Namn: Anders Bergh

Familj: Hustru, fyra barn, fyra barnbarn

Kommer från: Luleå

Bor: I Umeå sedan jag var 18-åring då jag kom in på läkarlinjen. Hade ingen aning om vad jag skulle göra men av slumpen blev det detta och det visade sig vara väldigt intressant.

Driver mig i arbetet: Att det är en utmaning. Jag är nyfiken på hur saker fungerar, att få hålla på att testa. Det är oftast inte alls som man tänkt. Jag är priviligerad som får hålla på med det här, att få jobba med duktiga människor.

Inspirerar mig: Att förstå hur saker och ting hänger ihop, det kan vara samhälle, politik, medicinsk forskning. Att förstå varför det är så här.

Bästa avkoppling: Jag bor på landet med hundar och bin, det är avkopplande. Också att fixa med huset.