PORTRÄTT
Utbytesstudier på City University i Hong Kong
Alma Nylander - studieplats
BildPrivat
Hur gick tankarna inledningsvis kring utbytesstudier och vart du ville åka? Jag var säker redan innan jag började på Politices kandidatprogrammet att jag ville åka på utbyte och hade någorlunda koll på vilka alternativ som fanns. Mexiko var absolut intressant, men där var det för högt krav på spanskakunskaper. USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland intresserade inte just mig, och jag ville gärna prova att plugga utanför Europa. Eftersom inga partneruniversitet finns i Afrika eller Mellanöstern på samhällsprogrammen, var det Östra Asien som återstod. Sydkorea, Japan och Hong Kong var de tre platser jag framförallt tog ställning till, där den sistnämnda lockade mig mest.
Berätta om staden och universitetet där du bedrev dina studier! Hong Kong är en enorm stad sett till befolkning och yta, fullt av kontraster: skyskrapor, kostymer och klackskor, gränder, högljudd trafik och gatukök. Någon halvtimme bort från myllret finns vackra berg, hav och långa vita stränder. Universitetet där jag pluggade, City University of Hong Kong, ligger väldigt centralt; i Hong Kong finns en risk att universitetet ligger en bra bit från stadens centrum. Universitetet har en stor katalog av kurser, bra information till utbytesstudenter, och fräscha lokaler. Bor man i studentkorridor tar det inte mer än 3 minuter att ta sig till skolan.
Vilka kurser läste du och hur var studierna upplagda? För att ersätta Freds- och konfliktstudier B, läste jag kurser som relaterade till ämnet, och som godkändes av institutionen. Upplägget är annorlunda mot det svenska systemet, och man läser flera kurser samtidigt. För att motsvara 30 hp, behövde jag läsa fem kurser i Hong Kong. Samtliga kurser examinerades under lektionstid eller genom hemtentor. Det var många seminarier, och till skillnad från upplägget i Umeå var det obligatorisk närvaro på lektionerna. - Asian Migration and Global Diasporas - Fundamentals of Persuasive Communication - Gender, Culture and Society - Issues in Contemporary World Politics - Politics and Media
Hur var studentlivet på universitetet? Eftersom Covid-19 fortfarande var allvarligt när jag var på utbyte var många aktiviteter avstängda. Den vanliga mottagningsveckan var begränsad och aktiviteter krävde registrering med god framförhållning. Dessa är i gång igen!
Eftersom jag bodde på campus hade jag nära till vänner men också till skolan. Jag älskade det, fast jag har aldrig bott i korridor innan! Utbytesstudenter umgås tätt, vilket jag tyckte var väldigt roligt. Om man däremot vill spräcka denna bubbla, kan jag tipsa om välkomstveckan och att ta en språkkurs i kantonesiska. I övrigt finns det något för alla typer av studenter: gastronomen, friluftsmänniskan, idrottaren och festprissen!
Alma Nylander på vandring
BildPrivat
Hur skulle du vilja sammanfatta utbytes terminen i tre ord? Kompakt: beskriver såväl stadens yta (1) som boendet (2). 1. 7 miljoner människor, och en stad man nog kan bo i hela livet utan att ha sett allt. 2. Delat sovrum med en nyfunnen vän, badrum med totalt fyra tjejer och kök med närmre 30. Utvecklande: Hela terminen innebar mycket eget ansvar: hitta boende, söka upp kurser, ordna visum osv. Jag fick också lära mig mycket om situationen i Hong Kong. Även punkt nummer 2. faller in här: det gick betydligt bättre att bo litet än vad jag kunnat tänka mig! Jag fick också prova på att bo i en storstad för första gången: jag älskade det.
Lattjolajban: Under min utbytestermin hade jag mycket fritid. Jag vandrade nästan varje helg, campade, träffade många nya vänner och var ute och reste. Det var helt enkelt fullt av lattjolajban!