Handläggningsordningen vänder sig i första hand till personal vid institutioner/motsvarande som hanterar externa forskningsbidrag. Syftet är att visa på de olika momenten i handläggning av forskningsbidrag, tydliggöra ansvar och fungera som ett stöd i hanteringen.
Handläggningsordning externa forskningsbidrag
Nyttjande av Umeå universitets infrastruktur (Anvisningar för prefekt/enhetschef)
Umeå universitet verkar för att alla publicerade forskningsresultat skall göras fritt tillgängliga i största möjliga utsträckning. Detta i enlighet med Berlindeklarationen om Open Access som SUHF undertecknat och de krav som Vetenskapsrådet och andra forskningsfinansiärer ställer.
Open Access-policy för vetenskaplig publicering vid Umeå universitet
Vart tredje år ska ledamöter utses för; Vetenskapsrådets styrelse och ämnesråd, Formas forskarråd samt styrelsen för Forte. Ledamöter till dessa organ väljs genom elektorsval. Umeå universitet an-svarar enligt förordningen för utseende av elektorerna vid region 5 som omfattar Umeå universitet, Luleå tekniska universitet samt Mittuniversitetet. Föreliggande regel anger formerna för denna process.
Regeln anger former för utnämning av hedersdoktorer vid Umeå universitet.
Regler för utnämning av hedersdoktorer vid Umeå universitet
Syftet med denna regel är att få en övergripande samordning av forskningsinfrastrukturer vid Umeå universitet som är tillgängliga för fler användare än enbart för den egna forskargruppen. I detta dokument tydliggörs kriterier för att en forskningsinfrastruktur ska kunna definieras som en forskningsinfrastruktur vid Umeå universitet, Universitetets samordning kring Vetenskapsrådets process gällande finansiering av forskningsinfrastruktur av nationellt intresse, finansieringen av forskningsinfrastrukturer vid Umeå universitet samt vad som gäller vid användaravgifter för forskningsinfrastruktur.
Regel för forskningsinfrastrukturer vid Umeå universitet
Instruktion för rådet för artificiell intelligens och autonoma system (härefter även benämnt som ”RAI”) anger rådets sammansättning, uppdrag och arbetsformer.
Instruktion för Rådet för artificiell intelligens och autonoma system
Umeå universitets mall för datahanteringsplaner (DHP) utgår ifrån en svensk översättning av en engelsk mall, delvis omarbetad av SUHF & Vetenskapsrådet, av Science Europes Core requirements for data management plans för basfrågorna (https://www.scienceeurope.org/our-resources/) och Svensk Nationell Datatjänsts checklista för datahanteringsplan för administrativa uppgifter om forskningsprojektet (https://snd.gu.se/sv/hantera-data/datahanteringsplan/att-skrivadatahanteringsplan/checklista-datahanteringsplan).
Handläggningsordning - Främjande av god forskningssed och hantering av ärenden avseende misstanke om avvikelse från god forskningssed
Avtal som innebär att Umu och LiU, vid en fullständig utredning av vetenskaplig oredlighet, ska framställa en begäran till det andra universitetet om utseende av en ledamot att delta i utredningsarbetet. Avtalet syftar till att nå en hantering där sakliga och opartiska utredningar genomförs med minsta risk för ovidkommande kollegiala hänsyn.
Avtal med Linköpings universitet avseende samarbete kring utredning
Umeå universitets vision om att ha en stark position, såväl internationellt, nationellt som regionalt förutsätter att universitetet är en aktör att räkna med på den europeiska arenan och har en betydande andel medel från europeiska finansiärer. Syftet med detta dokument är att identifiera och föreslå aktiviteter så att målet om ökad forskningsfinansiering från EU kan nås.
Plan för EU-finansiering 2022–2027
Policy för djurförsök vid forskning vid Umeå universitet syftar till att ange vad som gäller inom området i fråga om etik och inom ramen för gällande regelverk och lagstiftning.
Policy för djurförsök inom forskning
Föreliggande policy anger ansvar och ger vägledning hur Umeå universitet ska hantera och bevara forskningsdata från planeringsstadiet för ett forskningsprojekt, under projektets gång och vidare efter projektets slut.
Policy för hantering av forskningsdata
Policy för internationalisering
Umeå universitets policy för internationalisering är tänkt att ge inspiration och stöd för arbetet med att ta fram handlingsplaner och konkreta mål inom området internationalisering anpassade för varje verksamhet. Till detta inriktningsdokument hör även ett digitalt appendix med bland annat referenser, litteratur och goda exempel. Appendixet är tänkt att fördjupa, ge goda exempel och inspiration på webben. Det ska förenkla arbetet med att ta fram handlingsplaner för institutioner, fakulteter, enheter samt på en universitetsövergripande nivå. Appendixet finns på Aurora under Utbilda och forska/Internationalisering/Stöd till internationalisering.
Policy för internationalisering
Policy för kvalitetsutveckling och kvalitetssäkring av forskning vid Umeå universitet
Denna policy anger principer och övergripande ansvars- och rollfördelning för kvalitetsutveckling och kvalitetssäkring av forskning vid Umeå universitet. Policyn är vägledande för kvalitetsarbetet inom forskning på alla nivåer vid universitetet. Tillsammans med andra styrdokument ska policyn bidra till att upprätthålla och ständigt utveckla hög forskningskvalitet, samt till omvärldens förtroende.
Policy för kvalitetsutveckling och kvalitetssäkring av forskning vid Umeå universitet