MD, PhD
Universitetslektor och överläkare i rehabiliteringsmedicin
Ämnesföreträdare för rehabiliteringsmedicin
Förenad anställning vid Region Västerbotten
orcid.org/0000-0001-9864-7432
Biografi:
Jag utbildade mig till läkare i Kina och disputerade vid Umeå universitet år 2003 med doktorsavhandlingen Apoptotic and necrotic cell death after photothrombotic ring stroke. Under min postdoktorala period arbetade jag med berikad miljö och neuroplasticitet. År 2017 blev jag specialistläkare i rehabiliteringsmedicin, efter att ha kompletterat min läkarutbildning samt genomfört allmäntjänstgöring och specialisttjänstgöring i Sverige.
Hittills har jag handlett två doktorander, en postdoktor och 18 läkarstudenter till examen, och handleder för närvarande tre doktorander och två postdoktorer. Jag leder ett tvärvetenskapligt forskarteam som består av forskningssjuksköterskor, koordinator för kliniska studier, biomedicinska ingenjörer, hälsoekonom och statistiker.
Därutöver är jag en frekvent inbjuden talare och medlem i programkommittéer vid nationella och internationella konferenser. Bland mina internationella aktiviteter kan nämnas att jag är för närvarande koordinator för den vetenskapliga kommittén och exekutiv medlem i European Society of Physical and Rehabilitation Medicine (ESPRM), samt ordförande för Stroke Special Interest Scientific Committee (Stroke-SISC). Dessutom är jag medordförande i ClinFIT-kommittén inom International Society of Physical and Rehabilitation Medicine (ISPRM).
Jag är chefredaktör för Journal of Rehabilitation Medicine – Clinical Communications och sitter i redaktionen för European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine.
Forskning:
Min forskning fokuserar på strokerehabilitering, inklusive utvärdering av rehabiliteringsbehov med det digitala verktyget Rehabkompassen®, som jag och mitt team har utvecklat och som för närvarande utvärderas i en nationell multicenter-randomiserad kontrollerad studie. Min forskning omfattar även kognitiv återhämtning, neuroplasticitet samt implementering av evidensbaserade rehabiliteringsinterventioner i klinisk praxis. Tillsammans med mitt globala nätverk bedriver jag forskning om post-stroke rehabilitering i Europa, traumatisk hjärnskada, ryggmärgsskada, COVID-19 och e-hälsa.
Hittills har jag erhållit mer än 30 miljoner SEK i extern finansiering från bland annat Vetenskapsrådet (VR) – behandlingsforskning och VR-projektbidrag, Forte, Hjärt-Lungfonden, VINNOVA och Stroke Riksförbundet samt intern finansiering från Central- och Bas-ALF.
Pågående Forskningsprojekt
· Utveckling av digitala verktyg för att underlätta strukturerad uppföljning och rehabilitering (projekten Rehabkompassen®-Stroke, Rehabkompassen®-TBI och Rehabkompassen®-SCI).
· Utvärdering av verktygens effektivitet, kostnadseffektivitet och resursbehov (projekten Rehabkompassen®-Stroke, Rehabkompassen®-TBI och Rehabkompassen®-SCI).
· Genomförande av en pragmatisk nationell multicenter-RCT för att skapa stark evidens för digitala verktyg (Rehabkompassen®-Stroke-studien, ClinicalTrials.gov Identifier: NCT04915027).
· Utforskning av neuroplasticitet i samband med kognitiv återhämtning hos medelålders strokepatienter (projekt KOGNEST-fMRI).
· Implementering av evidensbaserad motorisk rehabilitering med högintensiv, uppgiftsspecifik träning i klinisk praxis (projekt IMPRESS).
· Utvärdering av post-stroke rehabiliteringsvårdkedjan inom Europa (projekt SUSTAIN-EU).
· Granskning och sammanställning av farmakologisk behandlingseffektivitet hos personer med traumatisk hjärnskada (projekt TBI-USA).
· Utveckling och global testning av ett hälsoinformationsverktyg, ClinFIT COVID-19, baserat på den internationella klassificeringen av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF).
Klinisk tjänstgöring
Som överläkare i rehabiliteringsmedicin leder och samarbetar jag med multidisciplinära team för att tillhandahålla rehabilitering hos personer med olika neurologiska funktionsnedsättningar i min kliniska vardag vid Norrland Universitetssjukhus.
Akademiska examina
· Överläkare inom Rehabilitering, 2022
· Docent inom Rehabiliteringsmedicin, 2022
· Specialistläkare inom Rehabiliteringsmedicin, 2017
· Legitimerad läkare i Sverige, 2012
· Läkarexamen, Umeå Universitet, 2009
· Disputation, Medicinska Fakultet, Umeå Universitet, 2003
· Läkarexamen & Läkarlegitimation i Kina, 1992
Uppdrag (urval)
· 2025- , Medordförande, ClintFit Committee, Internation Society of Physical & Rehabilitation Medicine (ISPRM)
· 2024- , Editor-in-Chief, Journal of Rehabilitation Medicine - Clinical Communications
· 2024-2025, Granskare till Vetenskapsrådet
· 2023-2027, Koordinator, Vetenskaplig Kommittee, European Society of Physical & Rehabilitation Medicine (ESPRM)
· 2023-2027, Styrelseledamot, ESPRM
· 2023-2025, Granskare till fakultetens utlysning av medel ur insamlingsstiftelsen, Umeå Universitet
· 2019- 2027, Ordförande, Persons with Stroke Working Group, ESPRM
· 2019- 2025, International Liaison och Styrelseledamot, the Stroke iSIG (international Special Interest Group), American Congress of Rehabilitation Medicine (ACRM)
· 2014 – 2016, Ordförande i ST-råd, ST-representant och Styrelseledamot, SFRM
Utmärkelser (urval)
· 2022, ACRM Fellow
· 2017, Top 20 I venture Cup, Sverige
· 2017, Innovationsslussens Pris för bästa idé inom vård, hälsa och omsorg, Västerbottens Läns Landsting
Jag har undervisat sedan 2010 på grundnivå inom Läkarprogrammet, Fysioterapeutprogrammet och Arbetsterapeutprogrammet. För närvarande kursansvarig för Rehabtemadagen inom Läkarprogrammets termin 9 samt den avancerade nationella SK-kursen (Specialistkompetenskurs) i strokerehabilitering. Handleder projekt på master-, doktorand- och postdoc-nivå.