Föreståndare för Idrottshögskolan, Områdesledare: Ledarskap, Organisation och Arbetsliv (LOA) vid pedagogiska institutionen och ledare för det nationella PiA-nätverket (Pedagogik i Arbetslivet).
Befattning: Professor i pedagogik
För närvarande är jag föreståndare för Idrottshögskolan, områdesansvarig för utbildnings- och forskningsområdet Ledarskap, Organisation och Arbetsliv (LOA) vid pedagogiska institutionen samt ledare för det nationella PiA-nätverket (Pedagogik i Arbetslivet). Jag är professor i pedagogik vid Umeå universitet och har arbetat vid universitetet sedan 1993, efter en examen som personalvetare. 2004 disputerade jag på en avhandling om "Ledarskapande i akademin" och 2013 blev jag docent.
Läs om Idrottshögskolan här: https://www.umu.se/ih
Jag har genom åren bl.a. haft uppdrag som innefattat arbete med personal- och chefsutvecklingsfrågor, som pedagogisk konsult, som lärare i pedagogik, som programansvarig för Personalvetarprogrammet, som ledamot och lärare inom Masterprogrammet i ledarskap och organisation och mellan åren 2011-2017 som prodekan och senare dekan vid Samhällsvetenskaplig fakultet.
Styrelser och nämnder jag sitter/suttit med i de senaste åren är bl.a. Umeå universitets ledningsråd, Utbildningsstrategiska rådet, Högskolepedagogiska nämnden, Biblioteksstyrelsen, Idrottshögskolans styrelse, Lärarhögskolans styrelse och Handelshögskolans styrelse. Jag har också varit ordförande i Universitetspedagogiskt Centrum, Samhällsvetenskapliga Fakultetsnämnden, Anställningskommittén för lektorat och samhällsvetenskapliga fakultetens Utbildningskommitté.
Jag leder ett av Pedagogiska institutionens prioriterade forsknings- och utbildningsområden: Ledarskap, Organisation och Arbetsliv (LOA) från 1/7 2017. Här finns några av mina närmaste forskningskollegor och doktorander. Läs mer: https://www.umu.se/forskning/grupper/ledarskap-organisation-och-arbetsliv/
Forskningsprojekt som jag på senare år varit/är involverad i är det FAS-finansierade forskningsprojektet "Jämställdheten och akademin: När vilja och val möter hinder, möjligheter och motstånd", det Tillväxtverksfinansierade Nordic Safety and Securityprojektet (NSS), där jag var forskningsledare för work package 3: "Ledarskapet – medarbetarna – tekniken" med nio forskare/doktorander från UmU och LTU involverade, ett KK-finansierat projekt om ledning och styrning av akademin, inom ramen för "Centre for Knowledge Governance Studies" samt det Fortefinansierade projektet "Den civilianiserade polismyndigheten: Genus, status och professionsgränser", som löper 2021-2023. Under åren 2010-2016 var jag en av flera "convenors" för ESREA-nätverket Working Life and Learning (WLL), vilket resulterat i både arrangerandet av två internationella konferenser och en bok utgiven av Sense Publishers.
Mina forskningsintressen har i huvudsak varit riktade mot två områden:
1) Higher Education-området: både i relation till styrningsfrågor, ledarskapsfrågor och jämställdhetsfrågor. För att läsa mer om forskningen inom området Kön och akademiska karriär (Gender in Acadmic Careers - GENIAC) läs här: https://www.umu.se/forskning/grupper/geniac/
2) Polisens organisation: framför allt i relation till civilianiserings-, ledarskaps- och genusfrågor.
Några av de tidskrifter jag publicerat artiklar i, inom ramen för dessa två områden är:
1) Higher Education, Studies in Higher Education, Tertiary Education and Management
2) Policing and Society, Vocations and Learning, Police Practice and Research.
Jag har också mellan åren 2008-2015 varit projektansvarig för en 15 hp's uppdragsutbildning i ledarskap, kommunikation och organisation åt Rikspolisstyrelsen inom ramen för satsningen på Polisens Indirekta Ledarskap (PIL).