Gymnasieåren tillbringades på olika restaurangskolor i Sverige, i grunden är Ulrica utbildad kock/kallskänka, bartender, konditor/bagare. Ulrica har mångåriga erfarenheter inom restaurangbranchen. Hon har arbetat både inom den svenska handelsflottan samt på land.
Ulrica är doktor i ekonomisk-historia, lektor i måltids- och restaurangvetenskap. Ulricas forskningsområde är Måltidsvetenskap och gastronomi ur ett tvärvetenskapligt perspektiv där källorna är historiska, arkeologiska, religiösa och teologiska. Ulrica är professionell medlen (Chef Rôtisseur), Best of Gastronomie silver cheffe and memeber of the comity of Sweden as Specialist and Ambassador for the recipes of the 18th century, Chaîne de Rotisseurs, Sverige, medlem i svenska publicistklubben, region Stockholm, medlem i svenska PEN, medlem i nätverket Polar Reserachers in Sweden, Meal sience, Life on land, hedersmedlem vid International Union of Arab Master Chef, medlem i Chefs sans frontieres, redaktionsmedlem för tidskriften Petits Propos Culinaires samt är diplomaterad Fromager.
År 2005 erhöll Ulrica Kungliga Vetenskapsakademiens medaljong för boken "Nobels middagar" som handlar om Nobelbankettens första 100 år. I dagläget har boken om Nobelbanketten utgivits på svenska, engelska och mandarin (kinesiska). År 2014 förlänades Ulrica med Georgiska ambassadens medalj för sitt arbete att stärka de akademiska relationerna mellan Sverige och Georgien. Flertalet av hennes vetenskapliga arbeten i bokform har erhållit utmärkelser i den internationella tävlingen Gourmand cookbook awards, utan att vara kokböcker. Boken " Religion and diet in a multireligious city" utsågs år 2018 som världsvinnare i kategorin "Cookbook for Peace". Samma bok utsågs år 2022 som "Best of the Best" i fredkategorin av den internationella Gourmand Awards under 25 års publicering. I dagsläget har hon 80 publikationer, både vetenskapliga och populärvetenskapliga. Boken om Cajsa Warg blev nationell vinnare för Sverige (Gourmand Awards) 2022 i kategorierna: University Press och Cookbooks history & writing.
Länk till en kort film om arbetet med att realisera sex recept från Cajsa Wargs kokbok: https://vimeo.com/665558084/2336e7bed7
Länk till Meny, P1 , Nobelbanketten
https://sverigesradio.se/avsnitt/fran-gubbfest-till-bankett-historien-om-nobelmiddagen
Länk till Meny, P1, Mat i flottan
https://sverigesradio.se/avsnitt/sa-luktar-vasaskeppets-400-ar-gamla-smor-historien-om-maten-i-flottan
Länk till repotage om Nobelbanketten, Umeå universitet
https://www.umu.se/reportage/nobelfest-utan-glitter-sa-har-omvarlden-paverkat-festernas-fest/
Länk till artikel DN, Nobelbanketten
https://www.dn.se/sverige/maten-pa-festernas-fest-gar-i-takt-med-tiden/
Länk till The world, kort intervju på engelska om Nobelbanketten
https://theworld.org/media/2022-12-09/nobel-prize-banquet-returns-person-first-time-pandemic-began
Länk till vetenskapspodden historia.nu
Svenska flottans historia: Vad Gustav III inte visste om öl
https://historia.nu/?s=Ulrica+S%C3%B6derlind
Länk till öppet samtal om mat och filosofi, Stokholms universitet
https://www.su.se/kalender/mer-%C3%A4n-bara-mat-om-m%C3%A5ltiden-som-identitet-och-kulturb%C3%A4rare-1.622464
Jag undervisar inom måltidskultur, vetenskapliga metoder och handleder kandidat, magister och masteruppsatser.