Professor i hälsovetenskap med inriktning mot omvårdnad, Meriterad lärare
Jag heter Ulf Isaksson och är professor i hälsovetenskap med inriktning mot omvårdnad vid Institutionen för omvårdnad, Umeåuniversitet. Mitt akademiska arbete fokuserar på psykometri, egenvård för personer med kroniska sjukdomar - särskilt typ-2 diabetes - samt etiska frågor inom vården. Ett annat av mina områden är demensvård, med en specifik inriktning mot Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demenssjukdom (BPSD).
I min forskning använder jag främst kvantitativa metoder för att förstå och förbättra livskvaliteten för individer som lever med kroniska sjukdomar. Genom att utveckla och validera psykometriska instrument, strävar jag efter att skapa mer exakta och tillförlitliga mätningar av patienters hälsotillstånd och välbefinnande.
Som lärare är jag engagerad i utbildningen av nästa generation sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor på grundnivå, samt distriktsköterskor på avancerad nivå. Jag undervisar främst i kvantitativ metodik och statistik, men också om omvårdnad av personer med demenssjukdom och hantering av BPSD. Dessutom är jag handledare för studenters uppsatser på kandidat-, magister- och masternivå.
Mitt arbete bidrar till en bättre förståelse av de komplexa behoven hos personer med kroniska sjukdomar och demens, samt till utvecklingen av mer effektiva vårdstrategier. Det är mitt mål att genom forskning och utbildning förbättra vården och stödet som ges till dessa individer.
______________
Personligt
Född 1959, uppvuxen i Umeå, Västerbotten.
Docentkompetens 2014
Professor 2022
Meriterad lärare 2018
Akademiska meriter och anställningar
Förtroendeuppdrag (urval)
Publikationslista
Länk till Google Scholar-profil
Forskningsområde:
eHealth-literacy betydelse för personer med T2D egenvårdsförmåga samt egenvårdsstöd - undersöka attityder vårdare generellt sett har till internetinformerade patienter och förstå hur detta inverkar på deras yrkesroll samt undersöka hur patienter kritiskt granskar den hälsoinformation som de hämtar över Internet samt hur det påverkar deras egenvård.
Användning av interaktivt e-hälsostöd i vården av personer med typ 2-diabetes - Det övergripande syftet med projektet är att problematisera och analysera vårdares och patienters användning av datorbaserat egenvårdsstöd vid typ 2 diabetes. Ytterligare är att studera effekter av dator¬baserat egenvårdsstöd på vårdares dagliga arbete, yrkesroll samt för patienters sjukdomshantering.
Äldre vårdade på institution i Västerbotten - En tvärsnittsstudie med syfte att kartlägga äldre som bor/vårdas vid särskilda boenden och sjukhus i Västerbottens län.
Webbutbildning för personal som arbetar med personer med intellektuell funktionsnedsättning och utmanande beteende - att undersöka effekterna av ett webbaserat utbildningsprogram för att öka personalens förmåga att kommunicera och interagera med personer med intellektuell funktionsnedsättning och att möta utmanande beteenden
Psykometri - Framställande och psykometriska test av skattningsinstrument.
Jag undervisar på såväl grund- som avancerad nivå, framförallt inom metodkunskap och då speciellt kvantitativ metod och statistik, men även inom äldrevård, speciellt då omvårdnad av personer med demenssjukdom samt beteendeförändringar, s.k. BPSD på såväl sjuksköterskeprogrammet, röntgensjuksköterskeprogrammet samt på olika specialistsjuksköterskeprogram. Jag handleder även uppsatser på såväl grund- som avancerad nivå.