Professor i intermedicin och överläkare i kardiologi
Jag är i grunden internmedicinare och kardiolog med grundläggande klinisk utbildning i Örnsköldsvik. Jag har också ett mångårigt intresse för global hälsa efter några års tjänstgöring i Tanzania under 80-talet.
Hjärtcentrum i Umeå har varit mitt kliniska hemvist sedan 1993 där jag idag främst arbetar med pulmonell arteriell hypertension (PAH) som är ett allvarligt sjukdomstillstånd inom lungans blodkärl. Jag har under de sista tio åren fått vara med och bygga upp och utveckla vården av dessa patienter regionalt och nationellt.
Erfarenheterna från Afrika skapade ett intresse för forskning och mitt första arbete handlade om HIV epidemiologi i södra Tanzania. Med dessa erfarenheter blev det naturligt att fortsätta med epidemiologi i norra Sverige och MONICA studien blev fokus för mitt avhandlingsarbete som jag försvarade 1999. Ämnet för denna var det nyupptäckta fettvävshormonet leptin och dess relation till kardiovaskulär sjukdom. Detta ledde till utlandsboende igen och jag fick förmånen att arbeta med Professor Paul Zimmet och hans team vid International Diabetes Institute (IDI) i Melbourne Australien under sammanlagt 2 år uppdelat i perioder.
Under tiden i Melbourne fick jag möjlighet att arbeta med en stor databas genererad på Mauritius, en ö-nation i Indiska Oceanen kännetecknad av snabb ekonomisk utveckling och medföljande ändrad livsstil. Dessa data kommer från återkommande hälsoundersökningar på Mauritius och på grannön Rodrigues sedan åttiotalets mitt, och är en unik källa till kunskap om utveckling av diabetes och kardiovaskulär sjukdom i en multietnisk befolkning som sett en dramatisk förändring av levnadsvillkor under de senaste årtiondena.
Sedan 2007 har jag förmånen att få arbeta aktivt tillsammans med hälsovårdsministeriet i Mauritius med organisation av dessa studier och analys av data, och sedan något år är Umeå universitet och undertecknad ansvarig för hantering och analys av data genererade i dessa studier.
MONICA (MONitoring Trends and Determinants of CArdiovascular Disease) studien initierades av WHO i mitten av åttiotalet med fokus att följa riskfaktorer för och förekomst av kardiovaskulär sjukdom globalt, och norra Sveriges MONICA studie (NSW-MONICA) har fortsatt att följa kardiovaskulär hälsa i norra Sverige trots att huvudstudien avlutade efter några år. MONICA bidrar också aktivt till flera internationella konsortier som MORGAM och NCD-RisC. Sedan 2012 är jag ledare för NSW-MONICA.
Hälsoundersökningarna utförda på Mauritius och i MONICA har stora likheter och är kanske de enda studierna av detta slag som följt förekomst av kardiovaskulära riskfaktorer under lång tid, så perspektivet utmanar och berikar.
Jag är också biträdande ledare för SCAPIS studien i Umeå och deltar i SCAPIS nationella ledningsgrupp.
Mina nuvarande forskningsområden är förutom kardiovaskulär epidemiologi på Mauritius och i norra Sverige, PAH inkluderande s.k. kronisk lungemboli (CTEPH) och hjärtklaffsjukdom.
Jag är sedan 2014 anställd som lärare vid Umeå universitet och som professor i intern medicin sedan 2017. Med denna bas hoppas jag kunna bidra till en attraktiv forskningsmiljö i Norrland som uppmärksammas. Och materialet finns, inte minst i våra unika befolkningsstudier, och utmaningen är att förvalta detta in i framtiden.
Stefan Söderberg berättar om en ovanlig, men viktig orsak till andfåddhet.