Lektor i religiondidaktik, docent i religionssociologi. Intresserad av sociala medier och religion, övervakning, väckelsehistoria, och forskningsinfrastruktur för humaniora.
Jag är docent i religionssociologi och lektor i religionsdidaktik. Jag har en doktorsexamen i idéhistoria från Umeå universitet, en MPhil i History of Christianity från University of Birmingham, Storbritannien och en ingenjörsexamen i med inriktning mot byggteknik.
Mina huvudsakliga intressen handlar om förhållandet mellan sociala, tekniska och religiösa förändringsprocesser - idag och genom historien. Under de senaste åren har jag genomfört ett antal forskningsstudier om framför allt användningen och effekten av digitala medier inom kristna kyrkor och samfund. Jag är bland annat intresserad av digitala och sociala medier i förhållande till kyrkor och samfund, i relation till makt och institutionella strukturer, samt hur digitala medier kan användas i olika former av undervisningssituationer.
Doktorsavhandlingen färdigställdes 2003 och handlar om den svenska inomkyrkliga väckelserörelsen Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen (EFS) mellan 1856-1910. Förhållandet mellan väckelse, modernitet och sekularisering var centralt i avhandlingen, och en fråga som jag återvänt till för att tolka och förstå vad som hände med religionens roll i det svenska samhället under perioden.
Jag har också ett intresse för frågor relaterade till digital humaniora, som ämne, och dess relation till humaniora i övrigt. Jag finner även frågor som relaterar till infrastruktur och humaniora intressanta.
Under vårterminen 2022 var jag tjänstledig och innehade ett forskningsstipendium som Erik Allardt fellow vid Helsinki Collegium for Advanced Studies, Helsingfors universitet.
Med start 2023 ingår jag i det Wallenbergfinansierade projektet ”Data Is the New Oil (DINO): Digital transformation – att balansera samhällsnytta mot personlig integritet”, under professor Coppélie Cocqs ledning. Projektet studerar frågor i skärningsfältet mellan den digitala transformationen och människors förhållande till den. Se: https://www.umu.se/forskning/projekt/dino/
Under 2017 – 2021 ledde jag ett forskningsprojekt som beviljades medel av Wallenbergsstiftelsen, vilket handlade om så kallad mjuk övervakning (iAccept: Soft surveillance - between acceptance and resistance). Jag var också involverad i ett forskningsprojekt om sociala medier och funktionsvariation (2016-2018), vilket leds av professor Lotta Vikström (Experiences of disabilities in life and online: Life course perspectives on disabled people from past society to present).
Under 2016-2018 var jag en del av det European Bible Belt-nätverket, finansierat av The Netherlands Organisation for Scientific Research, via Vrije Universiteit, Amsterdam.
Mellan 2010 och 2013 arbetade jag inom projektet Pinocchio går till kyrkan: Avatarers religiösa liv (finansierat av Vetenskapsrådet och lett av professor Jørgen Straarup), med inriktning på kyrkor i virtuella världar.
Undervisning och publikationer
Jag har undervisat på ett antal kurser inom religionssociologi, kyrkohistoria, digital humaniora, teknikhistoria och idéhistoria, på grund, avancerad och doktorandnivå, ofta med inslag av digitala verktyg i undervisningssammanhang.
Mina publikationer omfattar böcker, artiklar i böcker och tidskrifter, krönikor och annat populärvetenskapligt, vilka till övervägande del handlar om förhållandet mellan sociala och religiösa förändringar inom den kristna sfären från 1500-talet fram till idag, men även om övervakning, digital humaniora, väckelse, folkbildning, pedagogik och digitala medier. Se även listan över publikationer.
Andra åtaganden
För närvarande är jag är ordförande i Religionssociologiska föreningen i Sverige. Sedan 2021 sitter jag i fakultetsnämnden för Humanisitiska fakulteten, Umeå universitet. Och från och med årsskiftet 2024 är jag suppleant i Etikprövningsnämnden i Umeå.
Mellan 2015 och 2020 var jag föreståndare för Humlab, vilket innefattade personalansvar och ansvar för verksamhetsledning och -utveckling. Jag var ledamot i Rådet för forskningens infrastruktur (RFI) vid Vetenskapsrådet 2016-2022. Därtill är jag med i ledningsgruppen för forskningsnätet Religious History of the North (REHN), och Umeå universitets ledamot i Stiftelsen Teologisk undervisning och forskning i Umeå. Jag sitter även i fakultetsnämnden.
Jag har varit styrelseledamot i DIGSUM (Digital Social Research Unit Umeå) och Restauranghögskolan, båda Umeå universitet. Jag har varit humanistiska fakultetens representant i Umeå universitets satsning på interaktiva miljöer, suttit i Forskningsstrategiska kommittén vid humanistisk fakultet, i valberedningen vid två tillfällen för humanistiska fakulteten, med mera.
Andra uppdrag och nätverk där jag medverkat är bland andra International Advisory Board vid Centre for Communication and Computing, Köpenhamns universitet, och i referensgruppen för Digital humaniora, Uppsala.