Jag arbetar som biträdande lektor inom Sexuell & Reproduktiv hälsa vid Institutionen för Omvårdnad samt som barnmorska vid Centrum för obstetrik och gynekologi (CFOG), Region Västerbotten.
Min forskning handlar främst om kontinuitetsmodeller (Caseload midwifery) där samma barnmorska eller en liten grupp barnmorskor följer kvinnan genom graviditet, förlossning och eftervård.
Jag har arbetat kliniskt som barnmorska sedan 2006, främst inom förlossnings- och BB-vård. I oktober 2019 disputerade jag vid Institutionen för Klinisk vetenskap, Obstetrik och Gynekologi, Umeå universitet, med en avhandling om barnmorskors och obstetrikers upplevelse och erfarenhet av obstetriskt ultraljud i Rwanda och Vietnam. Under min tid som doktorand gjorde vi datainsamlingar i Rwanda, Vietnam och Norge samt forskningsvistelse vid två tillfällen vid La Trobe University, Melbourne, Australien.
Efter min disputation har jag arbetat som forskningsassistent i projektet GYNOS (GYnecologic cohort NOrthern Sweden) processledare för gynekologisk cancer, RCC Norr, samt som studiebarnmorska i RoMaNs-projektet (Restoration of Microbiota in Newborns). Från oktober 2020 har jag en tjänst som biträdande lektor inom Sexuell och Reproduktiv hälsa kombinerat med en anställning som barnmorska vid Centrum för obstetrik och gynekologi (CFOG), Region Västerbotten (NUS). Under åren 2021-2023 arbetade jag som postdoktor i ett Forte-finasierat projekt (MAGNOLIA-projektet) där jag spenderade ett år vid Judith Lumley Centre, La Trobe University, Melbourne, Australien.
För närvarande är jag huvudhandledare till en doktorand och biträdande huvudhandledare till två doktorander, samt handleder examensarbeten på barnmorskeprogrammet och läkarprogrammet.
Pågående forskning
Barnmorskors upplevelse och hälsa av att arbeta i en kontinuitetsmodell för socialt utsatta gravida.
Faktorer som påverkar implementering av kontinuitetsmodeller i Sverige med särskilt fokus på glesbygd.
Kvalitativa och kvantitativa studier om kvinnor, barnmorskor och barnmorskestudenters erfarenheter och syn på kontinuitetsmodeller.
Forskning om den svårare formen av graviditetsillamående (Hyperemesis gravidarum), registerstudier, enkäter och intervjuer.
Registerstudier om hur socioekonomi påverkar amning och användning av mödrahälsovård.
Studier baserade på NorthPop, en forskningsinfrastruktur bestående av databas och biobank kring barns hälsa i Västerbotten.
En intervjustudie om partners upplevelse av att bli förälder under Covid-19 pandemin.
Kvinnors erfarenheter och upplevelser i väntan på operation av äggstockarna.
Hur påverkas barnmorskor av att följa gravida genom graviditeten, förlossningen och eftervården?