Jag är professor i omvårdnad med en förenad anställning på Regionalt cancercentrum norr där jag arbetar med frågor som handlar om tidig upptäckt av cancer och patientens väg in till cancervården.
Min forskning handlar främst om patientens kontakt och interaktion med sjukvården när de söker vård för symptom som kan tyda på cancer framförallt inom primärvården. Vidare fokuserar min forskning på patientens väg genom vården från misstanke till behandling av cancer, patientens behov av information och stöd under och efter avslutad behandling, samt standardisering av diagnostiska processen och tillgång till vården vid misstänkt cancer.
Mitt avhandlingsarbete handlade om anledningar till fördröjning av diagnosen malignt melanom. Jag disputerade 2012 och har sedan haft en position som postdok med affiliering till Inst. LIME Karolinska Institutet. Efter postdoken erhöll jag i konkurrens en biträdande lektorsposition vid institutionen med förenad anställning till primärvården och RCC Norr. År 2018 blev jag docent. Jag har arbetat som distriktssköterska i primärvården, samt som sjuksköterska inom äldrevården, och hjärtsjukvård.
Jag undervisar främst om egenvård, levnadsvanor och cancerprevention, alarmsymptom och tidig upptäckt av cancer samt metod och tillämpning av teorier och modeller i omvårdnadsarbete inom distriktssköterskeprogrammet men också onkologi- och kontaktsjuksköterskeutbildningen. Jag undervisar också på forskarutbildningsnivån i kursen omvårdnad där målet att integrera teori, forskning och praxis. Kursen är obligatorisk för forskarstuderande vid institutionen och har givits första gången ht 2019.
Forskning visar att effekten förbättras vid strålbehandlingen när patienter med cancer slutar röka.