Docent i kost- och måltidsvetenskap. Meriterad lärare. Leg dietist.
Forskning
Jag är medicine doktor inom Öron-, näs- och halssjukdomar och disputerade 2013 med avhandlingen ”Impact of disease and treatment on body weight and eating in patients with head and neck cancer - experiences from a multicenter study”. Sedan dess har jag intresserat mig för forskning som rör dietistens yrkesutövning, med specifikt fokus på nutritionsutredning av sjukdomsrelaterad undernäring utifrån olika perspektiv. Exempelvis studerar jag hur sjukdomsrelaterad undernäring kan påverka möjligheten att återhämta sig efter avslutad behandling för huvud- och halscancer. Jag har även intresserat mig för att förstå hur nutritionsscreening och nutritionsutredning kan utföras via Telenutrition dvs. när dietisten inte befinner sig i samma rum som patienten. Här samarbetar jag med en internationell grupp av dietister och läkare, the Global TeleNutrition Consortium, GTNC (https://globaltelenutrition.org/).
Forskarhandledning
Jag är i dagsläget handledare för en doktorand. I ett projekt med titeln ”Från forskning till klinisk praxis för dietisten: Bedömning av kroppssammansättning för att utreda och utvärdera sjukdomsrelaterad undernäring – hur går vi vidare?” är jag huvudhandledare för Mikaela Dietrichson som är doktorand på institutionen. Mikaela ingår i den nationella forskarskolan InSyNC (Integrating Sustainability in Nutrition Care, https://www.ikv.uu.se/education/phd-studies/insync/).
Undervisning
Jag undervisar för närvarande framför allt mot dietistprogrammets senare del inom ämnena dietetik och samtalsmetodik. Jag samarbetar även med andra institutioner, både inom fakulteten och med andra fakulteter, med fokus på interprofessionellt lärande. Detta samarbete initerades via ett Punktum-finansierat projekt: ”Teaming up! Interprofessional learning between healthcare students in a digital environment”. Handleder och examinerar uppsatser på grund- och avancerad nivå. Utsedd till meriterad lärare 2018 utifrån Umeå universitets pedagogiska meriteringsmodell. Har tillsammans med min kollega Josefin Brodin utarbetat kunskapsprov för dietister med utländsk examen som institutionen ansvarar för att genomföra. Tidigare programsamordnare för dietistprogrammet mellan åren 2006 – 2021.
Prata gärna med mig om:
Undernäring vid kronisk sjukdom, specifikt cancersjukdom och nutritionens betydelse för möjligheten att återhämta sig efter avslutad behandling (cancerrehabilitering).
Bakgrund
Jag är legitimerad dietist. Innan min anställning vid institutionen arbetade jag som kliniskt verksam dietist inom öppen och slutenvård. Jag har under många år varit engagerad i Cancerrehabfonden via dess vetenskapliga råd (https://www.cancerrehabfonden.se/).