Jag är doktorand på Företagsforskarskolan vid Umeå universitet och studerar biofysik och biofotonik i Magnus Andersson Lab
Rasmus tog sin civilingenjörsexamen i teknisk fysik vid Umeå universitet 2020, med inriktning mot material- och nanovetenskap. Under ett utbytesår vid City University of Hong Kong 2018 studerade han avancerad optik och laserfysik. Han kombinerar nu dessa intressen i sin doktorandforskning, där han studerar biofysik och biofotonik i Magnus Andersson Lab. Han har också ett nära samarbete med Försvarets forskningsinstitut (FOI), genom Företagsforskarskolan.
I sin forskning använder Rasmus sig av optiska metoder för att studera fysikaliska och kemiska egenskaper hos biologiska mikroorganismer. Mer specifikt använder han spektroskopiska metoder som Raman-, absorbans- och fluorescensspektroskopi, samt optisk pincett för att studera enskilda mikroorganismer. De objekt han studerar inkluderar bakteriesporer; en mycket resistent form av bakterier som orsakar ett mångtal sjukdomar, från vanlig matförgiftning till mjältbrand. Vidare använder han spektroskopiska metoder för att studera skadliga kemikalier, exempelvis opioider och nervgift. Hans forskning syftar till att skapa nya metoder och protokoll för att spåra och karaktärisera skadliga kemiska och biologiska ämnen.
Utöver sin forskning har Rasmus undervisat i Optik och vågfysik, och är för närvarande assisterande programansvarig för Teknisk fysik vid Umeå Universitet. På fritiden tycker Rasmus om att skriva, både vetenskaplig och icke-vetenskaplig litteratur, samt att simma utomhus.