Prefekt vid institutionen för socialt arbete sedan 2023. Universitetslektor med forskningsinriktning äldre, äldreomsorg, kompetensfrågor.
Mitt namn är Petra Ahnlund och jag arbetar som lektor vid institutionen för socialt arbete. Sedan januari 2023 är jag också prefekt vid institutionen. Jag undervisar på socionomprogrammet och fristående kurser och är delaktig i institutionens forskningsprofil Ålder och åldrandets sociala och kulturella villkor. Jag forskar tillsammans med kollegor inom områden som på olika sätt berör äldre, äldreomsorg och funktionshinder samt migrationsfrågor med fokus på personal- och kompetensfrågor inom äldre- och handikappomsorgen. Utbildning, arbetsmiljö och relationer är tre begrepp som är centrala.
1997 tog jag en fil.kand i sociologi vid Linköpings universitet. Efter examen arbetade jag som utredare vid institutionen för samhällsmedicin och psykiatri vid Linköpings universitetssjukhus. 2000 tog jag min magisterexamen vid Tema Kommunikation, Linköpings universitet, samma år anställdes jag som doktorand vid institutionen för socialt arbete, Umeå universitet. Jag disputerade 2008 med en avhandling som heter Omsorg som arbete. Om utbildning, arbetsmiljö och relationer i äldre- och handikappomsorgen.
Forskningsprojekt
I det Kampradfinansierade projektet Intim hjälp och omsorg i hemtjänsten - en kvalitativ studie av brukares och personals egna erfarenheter, studeras hur personal, brukare och enhetschefer inom hemtjänst och personlig assistans förstår och upplever intim och personlig omsorg. Projektet pågick mellan 2019-2022.
I det FORTE finansierade projektet Villkorad etablering? Förutsättningar och styrning av unga nyanländas arbetsmarknadsetablering, arbetade jag tillsammans med Eva Wikström. Studien fokuserade på olika aktörers arbete med flyktingars arbetsmarknadsetablering. 2014-2017.
I ett projekt finansierat av NCK var jag involverad i en studie om våld mot äldre som berör våld och hälsoaspekter bland personer som är 60 år och äldre.
I projektet Hemma i Botnia studerades välfärdsfrämjande hembesök och möjligheten att stärka de äldres och familjens egna resurser för att möjliggöra boende i eget hem så länge som möjligt inom Kvarkenregionen. Projektet stöttades av Botnia Atlantica.
I projektet Omvårdnadsprogrammet legitimitet. Om rekrytering, kompetensförsörjning och kärnan i yrkeskunskapen, finansierat från IFAU, har jag tillsammans med professor Stina Johansson genomfört en kvantitativ studie om gymnasieskolans omvårdnadsprogram och etablering för nyutexaminerade till vård- och omsorgsarbete. Proejktet pågick mellan 2010-2012.
Jag undervisar på socionomprogrammet och på fristående kurser som ges av institutionen för socialt arbete. Min undervisning inom socionomprogrammet är främst inriktad på vetenskaplig metod, teorier i socialt arbete och att handleda studenter i deras uppsatsskrivande samt att examinera uppsatser. Jag undervisar också på avancerad nivå, i kursen Socialt arbete med äldre. På de fristående kurserna undervisar jag främst om socialpolitik i relation till den svenska äldre- och handikappomsorgen.