Jag är professor i historia, samisk kultur och samhällsutveckling vid Umeå universitet. Jag är rektors rådgivare i arktiska och internationella frågor och därtill ceremonimästare vid Umeå universitet.
Jag är professor i historia, samisk kultur och samhällsutveckling vid Umeå universitet. Mellan 2012 och 2020 var jag föreståndare för Arktiskt forskningscentrum (ARCUM), dessförinnan var jag föreståndare för Centrum för samisk forskning i tio år. Nu är jag rektors rådgivare i arktiska och internationella frågor och därtill ceremonimästare vid Umeå universitet.
Min forskningsprofil innefattar hållbar utveckling i Arktis, historisk demografi, befolkningsstatistik, urfolkshälsa och nordliga kulturer. Jag har publicerat monografier på så skilda områden som urfolkens landutnyttjande, sjukhushistoria, smittkoppor och vaccin och befolkningsstatistikens historia. Jag var en av medförfattarna i Arctic Human Development Report II.
Jag har ett aktivt engagemang inom arktisk forskningsplanering, samarbete med det omgivande samhället och internationellt samarbete. Jag är styrelseordförande för University of the Arctic (UArctic) och är tidigare president för International Arctic Social Sciences Association (IASSA), tidigare ordförande för WG Human and Social Sciences i International Arctic Science Committee (IASC). Jag är också svensk delegat i Arctic Council Culture, Economy and Geography Expert Group (SECEG). 2015 utsågs jag till honorärkonsul för Lettland I Västerbotten och 2016 utnämndes jag till klimatambassadör för Västerbotten. För tillfället leder jag arbetet i Arctic Five, som innefattar University of Lapland, University of Oulu, UIT – the Arctic University of Norway, Luleå tekniska universitet, and Umeå universitet.
Jag har varit aktiv i så många sammanhang och har vid det här laget hållit över 500 föredrag vid nationella och internationella konferenser, symposier och workshops. I början av min forskarkarriär stod historisk demografi i fokus och då särskilt dödlighetsnedgången under den epidemiologiska transitionen. I synnerhet intresserade jag mig för de svåra epidemisjukdomarna, som smittkoppor och deras bekämpande. Som en följd av detta forskade jag under några år om det fantastiska historiska källmaterial som Sverige besitter över sin befolkning, vilket bland annat resulterade i en bok om Tabellverket. Parallellt med dessa studier forskade jag om samisk historia och kultur, vilket ledde till att jag 2003 blev föreståndare för det samiska forskningscentret vid Umeå universitet.
De senaste tio åren har jag ägnat mig åt arktisk forskning i allmänhet och internationella samarbeten i synnerhet. Som föreståndare för Arcum har jag tillsammans med mina medarbetare byggt upp en verksamhet, som idag är en av de största forskningsarenorna i det cirkumpolära området.