Patrik Johansson är lärare och forskare i freds- och konfliktstudier och samordnare för programmet för internationell kris- och konflikthantering.
Jag är lärare och forskare framför allt inom freds- och konfliktstudier. Jag är också samordnare för programmet för internationell kris- och konflikthantering.
Forskning
Min forskning berör huvudsakligen tre områden. Det första handlar om fred och fredsbyggande. Jag är intresserad av förutsättningarna för varaktig fred, men också av vad fred är och hur den kan undersökas och mätas. Det andra handlar om hur påtvingad migration påverkar och påverkas av krig och fred. Detta var ämnet för min doktorsavhandling, och jag har skrivit om frågan bland annat i boken Om krig och fred som vi använder på A-kursen i freds- och konfliktstudier. Och slutligen forskare jag om FN, framför allt säkerhetsrådet och dess agerande i frågor om krig och fred. Jag har skrivit om hur säkerhetsrådets arbete har utvecklats och förändrats över tid, med särskilt fokus på användningen av kapitel VII i FN-stadgan.
Undervisning
Under hösten 2024 håller jag i första kursen på IKK-programmet, ”Kriser och krishantering som empiriskt fenomen” och i moment tre och fyra på Freds- och konfliktstudier B, ”Motstånd och ickevåld” och ”Att studera fred och konflikt.”
Våren 2025 kommer jag att hålla i första momentet på Freds- och konfliktstudier A, ”Teorier och begrepp.” Jag kommer också att undervisa på ”Metod” på Freds- och konfliktstudier C och Statsvetenskap C och handleda uppsatser i Freds- och konfliktstudier på kandidat- och masternivå.
Internationella erfarenheter
Jag har arbetat i två internationella observatörsmissioner i konfliktområden: ett år i Nordmakedonien som politisk analytiker och sambandsofficer för European Union Monitoring Mission (EUMM), och ett år i Palestina vid Temporary International Presence in Hebron (TIPH), först som observatör och sen på PR-avdelningen.
Under 2014–2016 tillbringade jag två år som postdoktor vid National Centre for Peace and Conflict Studies, University of Otago, Nya Zeeland.
Patrik Johansson och Abrak Saati berättar om artikeln i Umeå Working Paper in Peace and Conflict Studies