Forskningsledare för gruppen Ultrafast Nanoscience Unit och Wallenberg Academy Fellow.
I december 2021 flyttade jag till Sverige för att starta en egen forskargrupp vid Umeå universitet, med stöd av det prestigefyllda Starting Grant från Vetenskapsrådet. Jag fick medel från teknisk-naturvetenskapliga fakulteten och Kempestiftelserna för att bygga mitt labb och även från European Innovation Council genom ett Pathfinder-bidrag. 2023 utsågs jag till Wallenberg Academy Fellow av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och jag tilldelades samma år ett ERC Starting Grant från European Research Council.
Min forskning spänner över ett brett spektrum av grundläggande och tillämpade aspekter av naturvetenskap, med särskilt fokus på grundläggande och tillämpade aspekter av ljus-materia-interaktioner i avancerade och multifunktionella nano- och metamaterial för optoelektronik och informationsbehandling, fotokemi och bioteknik. Metoderna jag använder är frekvens- och tidsupplöst (magneto-)optisk spektroskopi, finita element beräkningsmetoder och bottom-up/top-down nanotillverkningstekniker.
För en kort introduktion om nano- och metamaterial kan du titta på min TEDx-föreläsning "Metamaterials matter: smart material of future" (12 min).
Jag har varit medförfattare till mer än 70 vetenskapliga artiklar i internationella tidskrifter (däribland Physical Review Letters, Nature Communications, Advanced Optical Materials och Nano Letters), och till ett internationellt patent på metamaterial för nanofotoniska tillämpningar. Jag har mer än 100 bidrag vid internationella konferenser, och symposier, mer än 40 som inbjudna talare.
LÄS MER på engelska versionen av denna sida.
För närvarande är jag ansvarig för kurserna 'Fasta tillståndets fysik' och 'Optiska spektroskopiska tekniker för materialvetenskap' på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik.