Professor i biofysikalisk kemi.
Fokus för min forskning är att avslöja de komplexa kopplingarna mellan proteindynamik och biologisk funktion. Proteindynamik är i huvudsak den plasticitet som proteiner uppvisar när de ändrar form för att utföra sin biologiska funktion. Att förstå mekanismerna och energin som styr dynamiken är för närvarande i state of the art-forskning inom proteinkemi. I mitt labb forskar vi om proteindynamik i system av varierande komplexitet som spänner från individuella enzymer till komplexa biologiska system och designade proteinswitchar.
Huvudtekniken i labbet är lösningsNMR-spektroskopi som är den mest kraftfulla metoden för att kvantifiera proteindynamik och kan täcka hela intervallet från snabba (ps-ns) till långsamma (sekunder till minuter) händelser. Vi använder hela spektrumet av strukturbiologiska tekniker, däribland röntgenkristallografi, molekylär dynamiksimuleringar och enpartikelkryoEM. I alla projekt utformar vi noggrant funktionella analyser som används för att koppla ihop proteindynamik med biologisk funktion.
Magnus erhöll en civilingenjörsexamen inom biokemi vid KTH 1996. Fem år senare disputerade han inom strukturbiologi vid samma lärosäte. Åren 2001–2004 var han på en postdoktorvistelse vid Brandeis University utanför Boston, USA. Sedan 2005 driver han en forskargrupp vid Umeå universitet . 2010 utsågs han till docent i biologisk kemi vid Umeå universitet. 2018 blev han professor i biofysiologisk kemi.