Universitetslektor och överläkare i anestesi och intensivvård
Vicedekan för samverkan kring klinisk forskning och utbildning
Examinator för kunskapsprov för läkare
Jag är universitetslektor och docent i anestesi och intensivvård med förenad anställning som överläkare på Norrlands universitetssjukhus. Därtill är jag vicedekan för samverkan kring klinisk forskning och utbildning vid Medicinsk fakultet på Umeå universitet.
På utbildningssidan är några stora projekt som jag arbetar med
På forskningssidan arbetar jag aktivt med att bygga nätverk mellan anestesi och intensivvårdsavdelningarna i norr. De kliniska studier som jag särskilt vill lyfta fram är:
Inom pedagogisk forskning
Avslutade projekt
Jag inser att jag varit länge i den akademiska världen även om det känns som att det var alldeles nyss som jag disputerade med min avhandling om chylomikronomsättning på Medicinsk kemi och biofysik i Umeå. Det var 1995. Sedan dess har jag gått klart läkarutbildningen, gjort AT och ST i Umeå, hunnit med fyra år som specialist vid Lycksele lasarett och njutit av adrenalinkickarna som ambulanshelikopterläkare, innan jag 2011 blev universitetslektor för Umeå universitetet vid Sunderby sjukhus. Arbetet förde mig tillbaka till Umeå 2018. En fantastisk resa!
Sedan min tid som doktorand (1989–1995) har jag varit djupt engagerad i undervisning och utveckling av bedömningsformer. Under denna period arbetade jag med duggor och tentor inom medicinsk kemi, där studenterna i grupper om 10–12 personer fick diskutera frågorna innan vi som lärare kom och diskuterade med dem.
Under min specialistutbildning till narkosläkare (2000–2007) blev jag instruktör inom ATLS och PHTLS, vilket ledde till att jag startade återkommande traumateamövningar vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Detta arbete resulterade i att jag ledde uppbyggnaden av teamträning inom akutsjukvården med humana patientsimulatorer inom Region Västerbotten (2005-2011).
Jag anställdes 2011 som universitetslektor och blev ledamot i programrådet för läkarprogrammet året därpå. Mitt första uppdrag var att införa OSCE som examinationsform för praktiska färdigheter. Som programansvarig för läkarprogrammet (2014-2021) blev jag allt mer intresserad av examinationer och gick in som examinator för Socialstyrelsens kunskapsprov för läkare med utbildning utanför EU/EES-området (2016).
Rättvis och rättssäker bedömning av studenternas praktiska utförande under praktik har länge varit en intressant utmaning. Genom en nationell satsning har tio specifika kärnaktiviteter för läkaryrket definierats och implementeras nu i samtliga svenska läkarprogram. Jag har varit med i den nationella arbetsgruppen sedan starten och hoppas kunna fortsätta med detta centrala arbete kring examinationer.
Nu i rollen som vicedekan ligger frågorna om professionsutbildningarnas genomförande, kvalitet och utveckling mig varmt om hjärtat. Samverkan sker i ALF-kommittén, utbildningsnämnden och i andra möten mellan regionerna i norr och universitetet. Under 2023-2024 har jag därtill fått förmånen att som ledamot i det Nationella vårdkompetensrådet arbeta ännu mer centralt med dessa frågor.