Professor i pediatrik, barnläkare och neonatolog. Min forskning handlar om att hitta tidiga interventioner för att förbättra långsiktig hälsa hos barn med fokus på nutrition och hjärnans utveckling.
Jag är barnläkare och professor i pediatrik vid Institutionen för klinisk vetenskap. Kliniskt arbetar jag som neonatolog på NeoIVA vid Norrlands universitetssjukhus.
Jag har den stora förmånen att jobba tillsammans med fantastiskt begåvade och hängivna medarbetare som tillsammans bildar forskargruppen N4 Research Group, www.n4researchgroup.se.
Vår forskning handlar om att försöka hitta tidiga interventioner för att förbättra långsiktig hälsa hos barn, med stort fokus på nutrition och hjärnans utveckling hos barn.
Forskningen involverar både randomiserade, interventionsstudier och kohortstudier, och jag leder ett flertal lokala och nationella kliniska studier och medverkar även i nationella och internationella forskarnätverk inom pediatrisk nutrition, neonatologi och perinatologi.
I GRANDIOSA studien undersöker vi hur mjölkersättning med hydrolyserade proteiner påverkar tillväxt, utveckling och allergier hos friska spädbarn. Vi utvärderar också en ny, spännande metod att undersöka hjärnans funktion hos barn: functional near infrared spectroscopy (fNIRS).
I SWIDDICH studien undersöker vi effekter av jodtillskott till gravida kvinnor på deras barns utveckling. I SIDBI studien undersöker vi effekter av järntillskott på barns utveckling.
I ett flertal studier av mycket eller extremt för tidigt födda barn (EXPRESS, EXPRESS 2, N-FORTE, LIGHT, MDM, ImNuT m.fl.) undersöker vi effekter av tidig nutrition och andra faktorer på tillväxt, utveckling och sjuklighet på kort och lång sikt. Vi utvärderar också en ny hjärnskademarkör (neurofilament light).
Dessutom leder jag den stora regionala, prospektiva födelsekohortstudien "NorthPop", som syftar till att inkludera 10 000 gravida kvinnor i Västerbotten och följa deras barn från fosterlivet till skolåldern. Läs mer om detta projekt på www.northpop.se.
Vi har visat att järntillskott som ges till spädbarn med marginellt låg födelsevikt minskar inlärningsproblem och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i förskole- och skolåldern, samt att fördröjd avklämning av navelsträngen vid normala förlossningar förbättrar finmotorisk förmåga hos barnen vid 4 års ålder.
Vår forskning har också kunnat visa att tillskott av MFGM till modersmjölksersättning leder till minskad risk för infektioner och förbättrad kognitiv funktion vid 12 månaders ålder. Hos extremt prematurfödda barn har vi visat att ett optimerat energiintag hos extremt prematura barn samt tillskott av fettsyror minskar risken för svår ögonsjukdom (ROP).
Jag har utvecklat datorprogramvaran Nutrium, som är ett unikt IT-system för kliniskt stöd och uppföljning av neonatal nutrition och tillväxt och används av läkare, dietister, sjuksköterskor och annan personal på de flesta neonatalavdelningar i Sverige och även utomlands, se www.nutrium.se.
Hjärnan är snabbast växande organet i kroppen. Första levnadsåren är extremt viktiga för hjärnans utveckling.
Vad kan skapa goda förutsättningar för att barn ska utvecklas efter sin egen potential?