Jag är folkhälsovetare och har disputerat i arbetshälsovetenskap. I avhandlingsarbetet undersökte jag de biologiska, psykologiska och sociala aspekterna av arbetsrelaterat välbefinnande samt chefers ledarskap i samband med distansarbete på universitet och högskolor.
I min forskning vid Umeå universitet prövar och utvärderar jag tillsammans med kollegor Arbetsplatsdialogen för arbetsgivare (AD-A), ett arbetsplatsbaserat metodstöd vars syfte är att främja hälsa och förebygga ohälsa och sjukskrivning i arbetet genom att stödja arbetsgivares systematiska arbetsmiljöarbete. AD-A förser arbetsgivare med kunskap och konkreta strategier som underlättar upptäckt av ohälsa, stärker dialogen mellan chef och medarbetare, vägleder anpassningar av arbetet samt stödjer återgång i arbetet efter sjukskrivning. Studier av AD-A visar att metoden upplevs som ett värdefullt stöd i chefers arbetsmiljöarbete vilket även kan bidra till ledarskapsutveckling. Arbetsmiljöverket rekommenderar arbetsgivare att använda AD-A för arbetsanpassning och tillsynsaktiviteter. Forskargruppen har digitaliserat AD-A metoden och publicerat materialet på Prevent.se där det är fritt tillgängligt för alla.
AKTIKON - arbetsmiljö och ledarskap vid hybridarbete
Jag medverkar också i forskningsprojektet Aktikon där jag undersöker behoven och förutsättningarna för att anpassa arbetet efter medarbetares funktionsvariationer i samband med hybridarbete och flexibla kontorslösningar. Forskningen i projektet syftar till att öka kunskapen om hur arbetsmiljö, hälsa och ledarskap påverkas av arbete i olika flexibla kontorsmiljöer och vid hybridarbete. I projektet medverkar forskar från olika discipliner inom arbetshälsovetenskap, medicin, psykologi, teknologi och arkitektur, vilket bidrar till en mångfacetterad och nyanserad forskning om hybridarbetets möjligheter och utmaningar för dagens och framtidens arbetsliv.