Postdoktor med fokus på modellering av cyanobakterieblomningar och näringsdynamik i Norra Östersjön, med inriktning hållbar utveckling och samhällsberedskap inför klimatförändringar.
Jag är en postdoktoral forskare som brinner för att skapa hållbara lösningar på samhälleliga och miljömässiga utmaningar. Mitt nuvarande arbete fokuserar främst på artfördelningsmodellering, där jag studerar cyanobakterieblomningar och näringsdynamik i Norra Östersjön. Genom denna forskning strävar jag efter att förstå hur ekosystemen reagerar på klimatförändringar och mänsklig aktivitet, och därmed bidra både till vetenskaplig kunskap och praktiska lösningar för att mildra miljöpåverkan.
Under min doktorandtid samarbetade jag med Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) för att utforska det mikrobiella evolutionära konceptet kring predationsresistenta bakterier, där flera arter kan orsaka allvarliga sjukdomar. Fokus låg på att upptäcka dessa potentiellt patogena arter i vattenmiljöer såsom Östersjön, sjöar och dricksvatten. Detta arbete lade grunden för min nuvarande forskning om mikrobiell förekomst, folkhälsa och resursförvaltning i akvatiska ekosystem.
En viktig aspekt av min forskning har varit att undersöka hur mänskliga aktiviteter påverkar mikrobiell dynamik i vattenmiljöer, särskilt kopplat till ”brunifiering”, där ökade mängder organiskt material och humusämnen påverkar vattenkvaliteten. Brunifieringen påverkas bland annat av jordbruk och skogsbruk samt ökade nederbördsmängder, som i sin tur påverkas av klimatförändringar. Mitt senaste arbete undersöker kopplingarna mellan Legionella och humusämnen och ger oss en ökad förståelse för hur vattenburna patogener påverkas av miljöfaktorer. Denna forskning belyser också hur markanvändning uppströms kan påverka förekomsten av Legionella nedströms, vilket betonar sambanden mellan mänsklig aktivitet och patogen dynamik i vatten.
Min nuvarande forskning fokuserar på att modellera planktonarters fördelning, särskilt giftiga cyanobakterier, i Bottniska viken. När cyanobakterierna sprider sig allt längre norrut, sannolikt på grund av förändrade näringsförhållanden, väcker detta viktiga frågor för vattenförvaltningen, såsom avloppsreningsmetoder. Denna forskning syftar till att bättre förstå hur ökande fosforkoncentrationer och brunare vatten, möjligen påverkade av skogsbruk, påverkar regionens marina ekosystem. Genom att tillämpa multivariata statistiska verktyg på tillgängliga övervakningsdata strävar projektet efter att utveckla ekologiska prognosmodeller för att bedöma risker för biologisk mångfald och ekosystemets produktivitet, och därigenom bidra till framtida vattenförvaltning för att motverka skadliga cyanobakterieblomningar.
Jag är engagerad i hållbar utveckling och att bemöta globala miljöutmaningar. Mitt arbete kopplas till flera av FNs globala mål för hållbar utveckling, inklusive Bekämpa klimatförändringarna, Hav och marina resurser och Rent vatten och sanitet, med fokus på hur ekosystem reagerar på klimatförändringar och hur mänsklig aktivitet påverkar vattenkvalitet och folkhälsa.
Jag har ett brett intresse för att främja ekologisk resiliens och klimatanpassning, vilket exempelvis inkluderar system som minskar avfall och producerar hållbar lokal mat, förhindrar näringsläckage för att motverka övergödning samt utveckling av gröna teknologier för stadsmiljöer. Med min bakgrund inom växtbioteknik, mikrobiell ekologi och marina ekosystem strävar jag efter att bidra till tvärvetenskapliga projekt som främjar resurseffektivitet och hållbara lösningar för samhälleliga och miljömässiga utmaningar.