I vår forskning kring utveckling och utvärdering av e-hälsoverktyg för personer med lungsjukdom, använder vi olika AI-lösningar, som feedback utifrån rapporterad fysisk aktivitet eller symtom.
Akademiska examina
Klinisk tjänstgöring
Har arbetat på lung- och allergiklinik i Umeå och Uppsala sedan 1996. Även arbetat ett år på lungrehabiliteringssjukhus i Norge. Specialistkompetens inom Lungmedicin. Min kliniska tjänstgöring vid Lung- och Allergikliniken på Norrlands universitetssjukhus innefattar för närvarande arbete med patienter som remitteras till Lungrehabiliteringen samt arbete i expertrådet för astma och KOL i Region Västerbotten.
Undervisning
Vid Umeå universitet var jag tidigare kursansvarig för kursen Människokroppens funktion vid hälsa och sjukdom samt dess anpassning till fysisk aktivitet som ges i termin 2. Undervisar för närvarande i samma kurs (inom respiration, lungsjukdom och fysioterapi). Var även kursansvarig för Klinisk utvärdering och mätmetoder på Masternivå. Undervisar för närvarande i samma kurs. Är kursansvarig för Utvärdering av fysisk förmåga och fysisk aktivitetsnivå hos personer med hjärt- och lungsjukdom på doktorandnivå. Är handledare för projekt på olika nivåer (C-, D-nivå samt doktorander).
Forskningsinriktning
Mitt doktorandarbete handlade om att undersöka hur KOL-patienter påverkas av olika typer av fysisk träning med avseende på fysisk förmåga, livskvalitet, muskelstyrka, symtom och kroppssammansättning. Efter det har min forskagrupp fortsatt undersöka effekter av ett flertal olika träningsinterventioner. Samtliga studier har haft ett positivt utfall på fysisk förmåga, livskvalitet, muskelstyrka och symtom.
Efter att en av forskningsgruppens studier visat att endast en halv procent av populationen av personer med KOL hade fått tillgång till lungrehabilitering har forskningen inriktats på implementering av evidensbaserade icke-farmakologiska behandlingsmetoder. Olika eHälso-interventioner har tagits fram och studerats. För närvarande pågår både kvantitativa och kvalitativa studier kring dessa.
Gruppen har, med brukarmedverkan, utvecklat KOLwebben, en hemsida för både personer med KOL och vårdpersonal. För närvarande pågår en större RCT. KOL-kollen är ett system som mäter lungfunktion och symtom i hemmet med mål att upptäcka försämringsperioder. Karin ingår i styrgruppen för en nationell multicenterstudie som utgår från Uppsala universitet i vilken effekt av mobilt syrgas undersöks beträffande fysisk förmåga och aktivitetsnivå hos personer med KOL som faller i syrgasmättnad under aktivitet.
Karin Wadells forskargrupp har tagit fram och utvärderat e-hälsoverktyget KOLwebben.