Universitetslektor och ämnesföreträdare i logopedi på Institutionen för klinisk vetenskap. Förenad anställning som logoped på Region Västerbotten.
Jag är lektor i logopedi och ämnesföreträdare för logopedi på Institutionen för klinisk vetenskap vid Medicinska fakulteten. Jag är också legitimerad logoped med många års erfarenhet av logopediskt arbete på Norrlands universitetssjukhus (NUS). Jag jobbar med ledning, undervisning och forskning på Umeå universitet och som logoped i läpp-käk-gomspaltteamet (LKG-teamet) på NUS.
I LKG-teamet följer vi barn i Norra sjukvårdsregionen som har någon form av LKG-spalt, från födsel till 19 års ålder. Teamet har ansvar för planering och genomförande för en stor del av den intervention som kan behövas.
Uppdraget som logoped i LKG-teamet har format min verksamhet som forskare. Min avhandling handlade om olika aspekter av bedömning av talet vid LKG och särskilt om bedömning av nasal klang (nasalitet), både akustisk och audioperceptuell bedömning. Forskningsprojekt som jag är involverad i idag handlar till stor del om att utvärdera hur olika behandlingar (ofta kirurgisk behandling) påverkar klangen och talet vid LKG. Jag är med i ett nationellt närverk där vi driver flera olika projekt inom detta område men vi har även lokal forskning. Studierna är ofta audioperceptuella studier, alltså lyssnarstudier där utvärderingen består av fonetisk transkription eller skattning av olika variabler i talet. Jag forskar både tillsammans med andra logopeder och med plastikkirurger, tandläkare och andra yrkesgrupper. Utöver bedömning och utveckling av talet vid LKG är jag också intresserad av barns språkutveckling, särskilt den tidiga utvecklingen. Där medverkar jag just nu i uppstartsfasen i ett par projekt.
Jag undervisar både inom området nasalitet och talavvikelser relaterade till LKG-spalt och andra kurser på logopedprogrammet. Jag började undervisa redan när jag jobbade heltid som logoped och har sedan fortsatt undervisa i olika omfattning.
Jag disputerade 2008 och har jobbat som lektor på Umeå universitet sedan 2009. Jag har i perioder varit programrådsordförande för logopedprogrammet vilket ger en bred inblick i arbetet med undervisning och organisationen av ett universitetsprogram. Jag började jobba som logoped på NUS 1998.
Jag undervisar om nasalitet och talavvikelser relaterade till LKG-spalt i kursen Logopedi i habiliterande verksamhet (9 hp) på termin 7 på logopedprogrammet. Jag är även kursansvarig för den kursen och kursen Stamning (4,5 hp). Jag undervisar även om oralmotorisk utveckling, stamning, administration, juridik och muntlig och skriftlig framställning. Jag började undervisa redan när jag jobbade heltid som logoped och har sedan fortsatt undervisa i olika omfattning.