Universitetslektor i omvårdnad vid institutionen för omvårdnad, Umeå universitet med klinisk förenad anställning som professionsutvecklare i omvårdnad vid enheten för utbildning, Region Västerbotten
Mitt huvudsakliga arbete är universitetslektor i omvårdnad. Det senaste åren har jag också jobbat som professionsutvecklare och är projektledare för utveckling och införande av introduktionsår för grundutbildade sjuksköterskor i region Västerbotten. Utöver mitt "vanliga" arbete arbetar jag också som styrelseledamot i svensk sjuksköterskeförening och som ledamot i det nationella vårdhandboksrådet.
År 2014 disputerade jag i ämnet omvårdnad, i ett tvärvetenskapligt projekt tillsammans med klinisk kemi. Avhandlingen handlar om säker venprovtagning. Forskargruppen utvecklade och testade ett instrument för mätning av följsamhet till anvisningar vid venös provtagning och utvärderade en intervention med syftet att förbättra och säkerställa korrekt venös provtagning.
Min nuvarande forskning omfattar 4 områden personcentrering i vård av äldre med hemtjänst, patientsäkerhet i relation till praktiska färdigheter, didaktisk forskning i realtion till praktiska färdigheter och hälsofrämjande arbetsmiljö för sjuksköterskor. Forskning utgör en stor del av min vardag.
Mina samarbetspartners:
*Jag är projektledare för svenska delen av projektet Becoming a Professional Nurse (BeProf). Projektet är gränsöverskridande och omfattar regionerna Nordland Fylke, Norge; Västerbotten, Sverige; Österbotten, Finland. I projektet avser vi att utveckla och testa ett mentorskapsprogam för nyanställda sjuksköterskor/mentorer och ledare då det bevisat finns ett behov i att stödja nyutbildade sjuksköterskor i transisionen att utvecklas till professionell utövare. Sjuksköterskor har behov av en god arbetsmiljö som kan främja deras hälsa.
*Hur påverkar Covid-19 hemtjänstpersonalens arbetsmiljö? Fredrik Norström, docent i epidemiologi och biostatistik är projektledare för detta samarbetsprojekt som handlar om att undersöka hur hälsa, arbetsbelastning och arbetsmiljö hos personal och hemtjänstorganisation påverkats av Covid-19.
*U-Age är ett stort forskarnätverk som fokuserar på äldre personer inom särskilda boenden, trivselboenden och hemtjänst. Vi vill införa ett mer personcentrerat arbetssätt samt öka individens delaktighet i beslut om sin egen omsorg.
*Jag är medlem i Research in Nursing Skills (RiNS.dk), ett nordiskt nätverk som omfattar utveckling och forskning vad gäller praktiska färdigheter. Nätverket har medlemmar som är både kliniker och forskare och vi jobbar i direkt kontakt med klinisk verksamhet.
Jag är kursansvarig för examensarbeten på avancerad nivå och kursansvarig för Evidensbaserad vård och omsorg på avancerad nivå. Vidare arbetar jag i betygskommiten och bedömer examensarbeten på kandidatnivå. Jag undervisar även i evidensbaserad vård i röntgensjuksköterskeprogrammet och distriktsköterskeprogrammet och är examinator för kurs i röntgensjuksköterskeprogrammet.
Karin tycker att arbetet som lärare är utmanande, intressant och stimulerande.