Min forskning belyser vilken roll kultur har för hållbarhet i den gastronomiska sektorn. Vilka utmaningarna och möjligheterna som finns samt hur kultur kan bidra till en mer hållbar restaurangbransch.
Jag är doktorand och min forskning fokuserar på hållbar gastronomi. Jag utforskar hållbarhetsföreställningar utifrån ett kulturellt perspektiv hos restaurangprofessionella och andra aktörer relaterade till restaurangens leverantörskedja i Sverige. Restauranger utgör en intressant plats för att studera interaktionerna mellan individer, sammanhang och praktiker som tillhör i ett visst samhälle eftersom restauranger befinner sig mellan livsmedelsindustrin och hushållens konsumtion. Min forskning inkluderar också urfolk och lokala producenter som är viktiga aktörer inom den gastronomiska sektorn, speciellt i Sápmi. Vidare vill jag förstå hur olika begrepp som kvalitet förstås och förhandlas i relation till hållbarhetsföreställningar i ett specifikt sociokulturellt sammanhang, såsom restaurangbranschen i Sverige. Mer allmänt är jag intresserad av matkultur, hållbarhet, identitetsbildning, maktrelationer och Cultural Political Economy.
Bakgrund
Jag har Kandidatexamen i Gastronomi från Instituto Culinario de México, en Magister i Matkvalitet och säkerhet från Universidad del País Vasco i Spanien samt en Ekonomi Masterexamen i Management från Stockholms Universitet. Jag har också ett yrkesdiplom som Sommelier-Conseil från Université du Vin i Frankrike. Utöver det har jag också 8 års internationell erfarenhet inom livsmedels- och dryckesbranschen där jag har arbetat på restauranger, inom vindistribution och som livsmedelskvalitetskoordinator i livsmedelsindustrin.
Jag undervisar, på teoretiska och praktiska inslag, på Gastronomi- och Kostvetarprogrammet bland annat i kurser som fokuserar på hållbarhetsaspekter. På Gastronomiprogrammet undervisar jag i matsalshantverk och dryckeskunskap. Jag deltar också på fristående kurser om hållbarhetaspekter i relation till mat och miljö.