Jag är docent i experimentell medicin och även utbildad ämneslärare i kemi och biologi. Mitt forskningsintresse rör metabol sjuklighet, nutrition och kostinterventioner.
Sedan en tid utvecklar jag en nutritionsinriktad forskningsprofil med fokus på hälsa, ämnesomsättning, idrottsnutrition och olika slags kostinterventioner. Nyligen har jag tillsammans med en av mina kollegor, Anna Sjödin, genomfört en randomiserad, kontrollerad överkorsningsstudie där forskningspersonerna fick prova att äta två olika koster, en kost enligt de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) och en LCHF-kost. Den första publikationen från studien kom 2020. Länk till studien.
Jag är intresserad av att utveckla befintliga, men även starta nya, samarbeten inom nutritionsområdet. Även studenter som är intresserade av att skriva magister- och masteruppsatser inom området är välkomna att höra av sig. Jag är även en del av Idrottshögskolans forskningsnätverk vid Umeå universitet.
I tidigare forskning har jag framför allt studerat fettväven och hur den fungerar (för detaljer, se Publikationer).
Jag undervisar framför allt på kurserna/modulerna Fysiologi för dietetik, Idrottsnutrition, Gastronomisk kemi, Näringskemi, Näringsfysiologi och Metabolism.