Jag är docent i historia och forskar om beredskap, arbetsliv, ruralt och urbant.
Jag är docent i historia. I min forskning ägnar jag mig åt beredskapsårens uppgifter samt genus och arbetsliv i norrländsk glesbygd.
Beredskap
Jag disputerade vid Stockholms universitet år 2005 på en avhandling med titeln I beredskap med Fru Lojal om behovet av kvinnors arbetskraft i Sverige under andra världskriget. Nu leder jag ett nytt forskningsprojekt inom det fältet, med start 2024 som har titeln "Från kvinnoberedskap till vardagsprepping: genus i mobiliseringen av uppgifter för nationen i tider av kris 1939– 2023". Projektet finansieras av Vetenskapsrådet, VR. Projektet genomförs tillsammans med Linda Sandberg, docent i kulturgeografi vid Umeå universitet.
Regionala arbetsmarknader och lokaliseringspolitik i norra Sverige
De senaste åren har min forskning handlat om regionala arbetsmarknader i norrländsk glesbygd där möjligheten till lönearbeten minskar i takt med att offentlig sektor krymper sin verksamhet. Jag har lett forskningsprojektet "Från statlig styrning till privat entreprenörskap? Arbetsmarknadspolitikens omvandling och effekter för kvinnor i norrländsk glesbygd", finansierat av Riksbankens Jubileumsfond. Där har vi studerat de lokala arbetsmarknadernas förutsättningar kopplat till global migration och hur det komplicerar bilden av segregering på basis av kön, klass och etnicitet. I min delstudie intervjuar jag kvinnor som fick jobb i samband med lokaliseringen av konfektionsföretaget Algots Nord AB i Västerbotten 1972–1982 om vad satsningen betydde.
AMS och BRYT
Jag har gjort olika studier om aktiveringspolitiken, om AMS aktiveringsprogram för kvinnlig arbetskraft på 1960–70-talen (se t ex Från reserv till reserv) samt om BRYT-projekten (satsningar på att bryta den könssegregerade arbetsmarknaden, ca 1970–2000-tal). Det har jag delvis gjort inom VR-projektet [TITAN, Theorizing Politics and Practice – Critical Studies of Gender Equality] som leds av Malin Rönnblom. Inom projektet har jag tillsammans med Maria Carbin och Elin Kvist skrivit Feminism som lönearbete, en bok om feministisk arbetskritik (Leopard förlag, 2017).
Kiruna
Ett annat forskningsintresse riktas mot studiet av minnesskapande och historieskrivning. I ett projekt om Kiruna stadsomvandling (The Perfect City 2.0 – Building the Sustainable Kiruna) har jag studerat representationer av Kirunas historia med anledning av den pågående stadsomvandlingen. Vilken historieskrivning och vems historia ska forma det nya Kiruna?
Kvinnor i sotar-/skorstensfejaryrket
Under hösten 2014-våren 2015 skrev jag en rapport på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB, och Skorstensfejarutbildningen MSB Rosersberg, för att ge en historisk bakgrund till kvinnors roll inom skorstensfejarkåren. Det visar sig att kvinnor har en lång historia inom sotaryrket, men att de försvann ur yrket mot slutet av 1800-talet, för att återkomma på 1960-talet och presenteras som något "nytt”. Kvinnor är fortsatt få inom sotaryrket idag.
Internationella forskningsvistelser och övriga uppdrag
Under doktorandtiden tillbringade jag sju månader vid The Institute for Women and Gender vid Columbia University i New York City. Efter disputationen forskade jag vid Arbetslivsinstitutet, Mittuniversitetet samt var gästforskare under ett år vid NORUT, Northern Research Institute, i Tromsö, som är ett forskningsinstitut med koppling till Universitetet i Tromsö, UiT (Norge). 2009 fick jag en post doc-tjänst vid UCGS, Umeå universitet och är sedan dess bosatt i Umeå.
Åren 2015-2018 var jag ordförande i historikerföreningen SKOGH, Sveriges kvinno- och genushistoriker.
Jag har varit biträdande föreståndare, studierektor för grundutbildningen och är nu studierektor för forskarutbildningen vid Umeå Centrum för genusstudier. Jag har undervisat i både historia och genusvetenskap, och undervisar för närvarande på flera kurser i genusvetenskap, från grundutbildningsnivå till forskarutbildningskurser.