Jessika Wide är docent och meriterad lärare i statsvetenskap. Forskar om politik och förvaltning i kommuner och regioner.
Jag forskar om politik och förvaltning i kommuner och regioner. Mina forskningsintressen rör främst marknadisering, äldreomsorg, kommunalt självstyre, brott mot förtroendevalda och kvinnors politiska representation.
Lokal demokrati: Jag har ett stort intresse för frågor kring demokrati i kommuner och regioner, med särskilt fokus på politiska partier, politiker, social representativitet, valdeltagande, jämställdhet och deltagardemokrati. Jag medverkade i SNS Demokratiråd 2022 som behandlade den lokala demokratins vägval. Jag deltar i ett nytt projekt som undersöker brott mot förtroendevalda - våld, hot och trakasserier - i den svenska demokratin och hur detta hanteras rättsligt och institutionellt (finansieras av Brottsofferfonden).
Marknadisering inom äldreomsorg: Jag bedriver forskning om den kommunala hemtjänstutföraren i kommuner som infört ett valfrihetssystem (LOV) inom hemtjänst (finansieras av Forte). Tidigare har jag även studerat pensionärsorganisationers inflytandemöjligheter kring frågor om den marknadiserade äldreomsorgen i kommuner med LOV (finansierat av MUCF).
Vården och det kommunala självstyret: Jag ingår i en forskargrupp som undersöker hur nationella överenskommelser som uppnåtts mellan regeringen och organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) påverkar statusen för det kommunala självstyret inom hälso- och sjukvård (finansieras av Forte).
Kvinnors politiska representation: Min avhandling behandlade kvinnors politiska representation i ett jämförande perspektiv. Senare har jag främst intresserat mig för kvinnorepresentationen på den kommunala nivån i Sverige och mer specifikt partiernas könskvotering och kandidatnominering inför såväl allmänna val som indirekt valda uppdrag. Jag bidrog med en rapport om social representativitet till 2014 års Demokratiutredning (SOU 2015:96).
Jag anlitas som extern föreläsare i olika sammanhang på teman som anknyter till svensk politik och förvaltning, särskilt på kommunal nivå. Jag kommenterar nyheter och kartläggningar i media rörande offentlig förvaltning, social representativitet och kommunalpolitik.
Ledamot i styrelsen för Företagsforskarskolan vid Umeå universitet samt i Stiftelsen JC Kempes Minnes Stipendiefonds nämnd. Pro-inspektor för Umeå Studentkår.
Jag är sedan 2016 inplacerad som meriterad lärare vid Umeå universitet.
Jag undervisar på A- och C-kursen i statsvetenskap samt på Internationella kris- och konflikthanteringsprogrammet (IKK) och Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet (HSK). Därutöver handleder jag och examinerar uppsatser på alla nivåer.
Jag representerar statsvetenskap i Socionomprogrammets programråd.