I min forskning undersöker jag hur vibrationer från maskiner samt kyla och buller i arbetsmiljön påverkar hälsan hos arbetare och hur man kan minska risken för ohälsa.
Under mitt pågående projekt, som finansieras av FORTE, studerar jag hur väl FHVmetodik och Sveriges företagshälsors screeningformulär för nervskadesymptom predicerar känselstörning i händer och fingrar bland arbetare som utsätts för vibrationer. Projektet undersöker även hur väl den nya föreslagna mätstandarden för vibrationer predicerar risk för nervskada jämfört med den nuvarande mätstandarden.
Jag är även medlem i styrgruppen för Arktiskt centrum vid Umeå universitet (ARCUM) och är utsedd Arctic Five Chair (in Occupational Medicine), https://arcticfive.org/. Som Arctic Five Chair arbetar jag med att utöka samarbetet mellan de fem nordiska universiteten inom Arctic Five (Arctic University in Norway i Tromsö, Oulu University, Luleå tekniska universitet, University of Lapland i Rovaniemi samt Umeå universitet).
Andra pågående projekt jag arbetar med är SitVib projektet, som undersöker helkroppsivbrationer och stillasittande bland timmerlastbilförare. Jag är bihandledare för en doktorand som undersöker hur företag, med arbetare som jobbar i kalla miljöer, arbetar preventivt för att minska risken för ohälsa. Vidare arbetar jag tillsammans med Karolinska institutet med exponeringsmatriser för vibrationer och hur det påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom samt hur vibrationer kan påverka gravida kvinnor.
Tidigare forskningsprojekt har handlat om att ta fram en mer användarvänlig hemsida för den svenska nationella vibrationsdatabasen: https://www.vibration.db.umu.se/app/ (AFA försäkring finansiär), hur buller och kyla påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom och hörselnedsättning och projektet Cold Health In Northern Sweden (CHINS) där jag studerat kylans påverkan på befolkningen.
Målet med min forskning är att förbättra arbetsmiljön och minska ohälsan bland arbetare. Framför allt jobbar jag med arbetsmiljöer inom bygg-, tillverknings-, och gruvindustrin. Min forskning i stort fokuserar på hur buller, arbete i kalla miljöer och vibrationer från maskiner (fordon och handhållna maskiner såsom tigersågar, slipmaskiner och hammare) påverkar risken för skador bland arbetare.
Jag började min forskningsbana vid Umeå universitet, på yrkes- och miljömedicin, med att doktorera om hur buller och vibrationer från handhållna maskiner (slipmaskiner och hammare) tillsammans ökar risken för hörselnedsättning. Efter disputationen gjorde jag min post-doc i Uleåborg och Arbetshälsoinstitutet, där jag fortsatte min forskning, men nu med fokus på hur kyla och vibrationer fysiologiskt påverkar våra händer. Efter 1 ½ år i Finland flyttade jag tillbaka till Umeå och yrkes- och miljömedicin där jag just nu avslutat ett forskningsprojekt om vibrationsbelastning bland demoleringsarbetare.
Föreläser främst inom yrkesexponeringar av buller, vibrationer och kyla men föreläser även om samhällsbuller. Kursansvarig för Fysikaliska och Kemiska aspekter på arbetsmiljön inom företagssköterskeinriktningen inom magisterprogrammet arbetsliv och hälsa. Undervisning inom läkarprogrammet om hållbar utveckling för T1, T5, T8. Föreläser om samhällsbuller inom kursen Hälsoeffekter inom kandidatprogrammet i Miljö- och hälsoskydd. Handleder tandteknikerstudenter om deras exponering för vibrationer och buller.
Broschyr framtagen för de som arbetar i bullrig miljö.
Broschyr som riktar sig till de som arbetar i kyla.
Broschyr framtagen för de som arbetar med vibrerande maskiner.
Broschyr som vänder sig till arbetsgivare.
Om du behöver vibrationsstickor i ditt förebyggande arbetsmiljöarbete, kan du beställa här.
Forteanslag för projekt med målet att minska nervskador bland arbetare som använder vibrerande maskiner.