Jag är professor i psykologi med inriktning mot kognitiv psykologi och för närvarande prodekan vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten.
Min forskning handlar i huvudsak om hur individen i arbete och i dagligt liv påverkas av och samspelar med sin fysiska miljö, samt hanterar problemområden som trötthet, distraktion och prestation. Forskningen är kopplad till Human factors, ett dynamiskt och tvärvetenskapligt forskningsområde där människa-miljö-interaktion och tillämpad forskning spelar centrala roller.
En stor del av min forskning fokuserar på miljöer som karakteriseras av mycket ljud och/eller vibration som till exempel hos yrkesförare, i industriarbete, i skogsmaskinsarbete, på förskolor och i flygmiljöer. Med hjälp av både fältstudier och arbete i simulerade miljöer har forskningen visat hur samspelet mellan den sensoriska miljön, det arbete som utförs och individen kan ha både kognitiva och fysiologiska negativa effekter.
Relaterade forskningsområden som jag arbetar med inkluderar hur simulatorer kan användas för att träna operatörer att hantera komplexa och farliga miljöer samt hur individer som är känsliga för buller eller luktande kemiska ämnen förvärvar och utvecklar miljöintolerans.
Jag läste vid University of Minnesota innan jag disputerade vid Stockholms universitet år 1995 inom ämnet psykologi. Året därpå tillbringade jag vid Yale University som postdok. Jag anställdes som forskare 1998 vid Arbetslivsinstitutet i Umeå och år 2007 fick jag anställning vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet. Hösten 2012 tillbringade jag som gästlärare vid Haverford College som stipendiat inom STINT:s Excellence in Teaching Programme. Jag blev professor i psykologi med inriktning mot kognitiv psykologi i maj 2016 och prodekan vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten 2017.