Professor och överläkare i barn- och ungdomspsykiatri.
FoU-ansvarig i BUP Region Västerbotten.
Jag disputerade vid Institutionen för klinisk neurovetenskap och Osher Center för Integrativ Medicin 2010 vid Karolinska Institutet. Mellan åren från 2013-2016 var jag post doc vid Department of Psychiatry och the Osher Center for Integrative Medicine vid University of California San Francisco (UCSF), varefter jag tillträdde min nuvarande anställning som universitetslektor förenad med tjänstgöring som överläkare vid Institutionen för klinisk vetenskap, barn- och ungdomspsykiatri (BUP). Jag är docent och ämnesföreträdare för barn- och ungdomspsykiatri.
I min kliniska tjänstgöring har jag subspecialistansvar för patienter med trauma- & stressrelaterade problem och affektiva tillstånd och har övergripande forsknings- och utbildningsansvar vid BUP-kliniken, Region Västerbotten.
Jag är utbildad yogalärare och instruktör i mindfulness-baserad stressreduktion (MBSR) och mindfulness-baserad kognitiv terapi för återfallsprevention i depression (MBCT) och har undervisat i dessa metoder runt om i världen bl.a. Indien, Italien och USA och anpassat dem för olika kliniska och utbildningsspecifika ändamål. Detta har bidragit till mitt intresse för kontemplativ neurovetenskap.
Min forskning är kliniskt inriktad med fokus på säker bedömning och diagnostik inom BUP och att ta fram mer effektiv, icke farmakologisk behandling av stress- och traumarelaterad ohälsa, så som ångest, depression, sömnsvårigheter och emotionell dysreglering hos unga. Vissa av samarbetsprojekt involverar också strukturell och funktionell MR av hjärnan och systemiska biomarkörer för inflammation och biologiskt åldrande. Det övergripande målet är att skapa riktade trans-diagnostiska behandlingsmodeller, som kan reparera de avvikelser i hjärnans utveckling som orsakats av tidiga stressande livsupplevelser och som ofta uttrycker sig som komplexa symptom som inte passar in i de psykiatriska diagnostiska kategorierna.
Mitt nuvarande primära projekt är att undersöka effekten av en neurovetenskapligt baserad behandling av tonårsdepression, Training for Awareness Resilience and Action (TARA), som utvecklades under min tid vid UCSF.
Jag är också intresserad av psykedelisk vetenskap, framförallt hur MDMA, psilocybin och ketamin kan kombineras med psykoterapeutiska metoder för behandling av depression. Jag är medforskare i en randomiserad kontrollerad prövning den så kallade PSIPET-studien vid Karolinska Institutet, där psilocybin jämförs med placebo i behandling av depression hos vuxna. Vi håller också på att starta upp en pilotstudie för att undersöka effekten av MDMA-assisterad depression vid terapiresistent depression hos unga vuxna, i samarbete med en forskargrupp i Oslo. I ytterligare en studie genomför vi djupintervjuer av deltagare som varit på psilocybin-retreat i Nederländerna och som haft svåra upplevelser i samband med detta.
Jag undervisar på läkar- och logopedprogrammet och på vår fristående BUP-kurs vid Umeå Universitet och har varit med och utvecklat kurserna Autonom och emotionell reglering och Tillämpad beteendemedicin, som jag också föreläser på, vid Institutionen för Neurobiologi vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet.
Det här projektet utvärderar TARA som är en ny behandlingsmetod för tonårsdepression.