Elisabeth Olivius är docent i statsvetenskap och forskar om makt och kön i relation till fred och fredsbyggande.
Min forskning rör sig i skärningspunkten mellan å ena sidan fred och fredsbyggande, och å andra sidan makt, kön och jämställdhetspolitik. Jag leder tre forskningsprojekt som är finansierade av Vetenskapsrådet. Projektet ” Mellan liberala normer och auktoritärt styre: kvinnoorganisationer som fredsbyggare i illiberala postkonfliktstater” ingår i Vetenskapsrådets forskningsprogram om det civila samhället, och undersöker hur kvinnoorganisationer i tre postkonfliktstater i Asien hanterar sin position i skärningspunkten mellan internationellt fredsbyggande, där de beskrivs som viktiga partners, och auktoritärt styre som begränsar deras handlingsutrymme. Eftersom majoriteten av post-konfliktstater präglas av auktoritärt styre är kvinnoorganisationers arbete i denna typ av kontext ett område där ny forskning behövs. Detta projekt kan därmed generera ny kunskap av stort värde för praktiskt fredsbyggande samt för kunskapsutvecklingen kring civilsamhällets roll i fredsbyggande. I ljuset av ett pågående globalt uppsving för illiberala värderingar och auktoritärt styre kan projektet dessutom bidra med mer generellt användbara insikter kring civilsamhällets villkor i auktoritära politiska kontexter.
Projektet ”Jämställdhetsexpertis i internationellt fredsbyggande” tar sin utgångspunkt i de senaste årtiondenas institutionalisering av jämställdhetsmål som en del i internationellt stöd till fredsbyggande efter väpnade konflikter. Detta har skapat en efterfrågan på kunskap om hur jämställdhetsintegrering genomförs, och hur ramverk som FNs agenda för kvinnor, fred och säkerhet kan implementeras. Kunskap om genusrelationer och jämställdhetsarbete har därför etablerats som en särskild form av expertis, och en yrkesgrupp av jämställdhetsexperter med fokus på fred och säkerhet har vuxit fram. I detta projekt undersöks både produktionen av jämställdhetsexpertis inom internationella organisationer, samt hur denna kunskap omsätts i praktisk handling i internationella insatser och bistånd i Myanmar och i Mindanao, Filipinerna. Projektets fallstudier fokuserar särskilt på de spänningar, möjligheter och maktrelationer som skapas i mötet mellan internationell expertis och lokala kvinnorörelser och politiska institutioner.
Projektet "Feminister, etno-nationalister och fredsaktivister? Vilken roll spelar kvinnoorganisationer i diasporan för fredsbyggande i Burma?" undersöker hur kvinnoorganisationer i den burmesiska diasporan arbetat för att påverka utvecklingen i Myanmar, och vilka effekter deras aktivism har fått. Projektet har också kunnat följa förändringar över tid, och analysera hur diasporan som position för kvinnors politiska aktivism har förändrats i relation till förändringar av det politiska landskapet i Myanmar, genom ett årtionde av steg mot demokrati, och nyligen efter militärkuppen 2021. Genom att undersöka och besvara dessa frågor belyser projektet outforskade könsdimensioner av diasporors roll i konflikter och fredsbyggande.
Jag medverkar också i forskningsprojektet ”Varianter av fred – ett relationellt angreppssätt”, och koordinerar det internationella forskarnätverket ”Varieties of Peace”. Jag är redaktör för book reviews-sektionen i International Feminist Journal of Politics, och är medlem i styrgruppen för SweDev, ett svenskt nätverk för utvecklingsforskning. Jag undervisar i freds och konfliktstudier på grundnivå, och inom forskarutbildningen i statsvetenskap.
Elisabeth Olivius berättar om sin senaste artikel i International Feminist Journal of Politics
Redaktörerna Elisabeth Olivius och Malin Åkebo berättar om det nya specialnumret som lanseras den 28 april.
Elisabeth Olivius diskuterar frågan i podden In the Now.