Doktor i genusvetenskap vid Umeå centrum för genusstudier. Mina forskningsintressen rör gränser, migrationskontroll, nation, kropp och familj samt postkolonial, queer och feministisk teori.
Jag forskar och undervisar i genusvetenskap vid Umeå centrum för genusstudier (UCGS).
Mina huvudsakliga forskningsintressen rör sig framförallt inom tre olika områden: migration och gränser; kunskap, makt och kropp; samt familj och sexualitet, samt kombinationer av dessa. Teoretiskt har jag företrädesvis arbetat med postkolonial feminism, queerteori, och feministiska vetenskaps- och teknikstudier.
I min avhandling Bordering through genetics: Dna testing, family reunification and Swedish migration control (2023) adresserar jag frågor kring vad familj är, vilka konsekvenser migrationskontroll har och hur migrationskontroll konstrueras som legitim och naturlig, hur olika former av kunskap värderas i relation till varandra, samt hur kunskap, makt och politik relaterar till varandra. En av slutsatserna i avhandlingen är att användningen av en form av bevis eller kunskap som anses vara såpass tillförlitlig och ofelbar som DNA-test, bidrar till att legitimera och naturalisera migrationskontroll. Det bidrar till att upprätthålla en idé om att migrationskontroll är en relativt oproblematisk, okomplicerad sorteringsprocess för att avgöra vem som får vara var, och att detta kan göras enligt principen om rättssäkerhet. Avhandlingen är främst situerad i relation till tre olika forskningsfält: feministiska, queera kritiska studier av gränser och migration, feministiska och queera familje- och släktskapsstudier, samt feministiska teknik och vetenskapsstudier.
På ett mer övergripande plan kretsar flera av mina forskningsintressen kring hur statlig byråkrati och administration interagerar med och reproducerar existerande ojämlikheter – kopplade till exempelvis rasifiering, sexualitet, nation, och kön – dess subjektifierande konsekvenser och möjligheterna för motstånd och kritik. Ett annat övergripande forskningsfokus handlar om hur kunskap och makt är sammanvävda, exempelvis hur konstruktioner av vetenskaplighet mobiliseras i olika sammanhang och vilka konsekvenser det får.
Jag undervisar på flera kurser i genusvetenskap både på grundnivå och på avancerad nivå, bland annat Genusvetenskap: Makt och kön A samt B; Gender, Sex, Bodies; Feminist Theories; samt Gender, Nation, and Migration. Jag handleder också uppsatser på olika nivåer.