Biträdande föreståndare.
Professor i samiska studier med inriktning mot digital humaniora.
Biträdande föreståndare för forskningsinfrastrukturen Huminfra.
Jag disputerade i ämnet samiska studier 2008 på avhandlingen Revoicing Sámi narratives. North Sámi storytelling at the turn of the 20th century (Sámi Dutkan, Umeå Universitet).
Jag bedriver forskning inom fokusområdet digitala praktiker. Mina forskningsintressen är kulturella uttrycksformer, berättande och narrativitet (från muntligt till digitalt) samt kritiska studier i minoritets- och urfolksforskning. Etiska och metodologiska perspektiv på digital forskning är andra aktuella frågor i min forskning.
Jag är biträdande föreståndare för forskningsinfrastrukturen Huminfra.
Under perioden 2024-2028 är jag co-editor för tidiskriften JAF: A Global Quarterly.
- “Data Is the New Oil” (DINO): Digital transformation – negotiating societal benefits and personal integrity” (MAW 2023-2026).
Projektet undersöker frågor kring individuell integritet och digitaliseringsprocessen.
Data, och den digitala transformationen av samhället, förväntas förändra vår tid på liknande sätt som oljan gjorde på 1800-talet. Den ska leda till nya innovationer och tjänster, hållbara affärsmodeller, klimatförbättringar och säkrare, mer jämlika samhällen.
Denna förändring bygger på tillgång till data som är baserad på individers liv och leverne, till exempel genom välfärds- och hälsodata, samhällelig infrastruktur, ekonomiska transaktioner och sociala medier.
Å ena sidan ska dessa data tillgängliggöras, delas, koordineras och bearbetas av olika aktörer inom områden som näringsliv, säkerhet och välfärd för utvecklandet av nya tjänster och optimering av resurser. Å andra sidan uppvisar människor oro för sin egen integritet, både i relation till datainsamling om dem generellt och i relation till deras aktiviteter online.
Den här konflikten utgör själva kärnan i projektet där forskarna avser studera den spänning som uppstår mellan individuell integritet och den digitaliseringsprocess som drivs av aktörer såsom FN, EU och den svenska regeringen. Vilka motiv har olika människor för att delta i, eller försöka avstå från att vara en del av, en datadriven framtid?
- Platsskapandets språk. En studie av språkliga landskap (FORMAS, 2019-2022)
Projektet fokuserar på språkliga landskap (språk på skyltar mm) i Norrland. Syftet är att undersöka hur språk som de materialiserar i vår omgivning bidrar till att skapa offentliga rum. Med hjaäp av kvalitativa och kvantitativa metoder kommer vi att beskriva och analysera vilka språk som är synliga och vilka som inte är det, och relatera dessa resultat till demografiska, socioekonomiska och sprpkliga egenskaper på olika platser. Detta kommer att möjliggöra att förstå hur urbana och rurala miljöer skapas med hjälp av majoritets-, urfolk- och minoritetsspråk.
- iAccept: Soft surveillance – between acceptance and resistance (Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond, 2018-2022)
Inom detta projekt undersöktes attityder mot digital övervakning samt olika praktiker kopplade till övervakning.
- The Societal Dimensions of Sámi Research (Norges Forskningsråd, 2018-2020)
Detta projekt finansieras av Norges Forskningsråd och är placerat vid Tromsø Universitet. Det undersöker de samhällsvillkor som inramat produktionen av akademisk kunskap under olika perioder. Forskargruppen är tvärvetenskaplig och det undersökta materialet omfattar forsknings- och samhällsrelationer i de nordiska länderna från Lappologi-tiden till nutid.
Inom ramen för detta projekt studerade jag förutsättningarna för samisk forskning i dagens samhälle med särskilt fokus på de villkor som det digitala medielandskapet, å ena sidan, och utvecklingen av fältet urfolksforskning å andra sidan.
- DISLIFE (ERC, 2017-2018)
Min forskning inom DISLIFE undersöker användningen av sociala medier och dess roll för personer med funktionshinder, t.ex. för aktivism, själv-representation och förhandling om auktoritet.
- Produktion och förmedling av urfolkskunskap: muntliga och medierade strategier för att uttrycka samiska identiteter (FORMAS 2013-2016).
Inom detta projekt har jag undersökt rollen som internet och digital teknik har för produktion och överföring av kunskap idag. Tack vare internet har möjligheterna för urfolk att kommunicera och uttrycka sin kultur ökat markant. Många berättelser får en spridning långt utöver vad som tidigare var möjligt. Digitala verktyg för att producera och reproducera folkloristiska genrer innebär ökade möjligheter för skapandet av nya traditioner och nya tolkningar.
Jag undervisar på grund-, avancerad och forskarutbildingnivå inom etnologi, samiska studier/minoritetsstudier samt digital humaniora, bl.a. om kulturarvsfrågor, etik, kvalitativa metoder, digital etnografi och andra digitala forskningspraktiker.
Nationell infrastruktur som ska göra det lättare för forskare att hitta digitala resurser och expertis.